Mi a különbség a koronavírus-tesztek között, melyik a megbízható?

citológis, méhnyakrák, hpv, teszt, vizsgálat, szűrés

Többféle teszt létezik, de nem mindegyiket hitelesítette a WHO, ráadásul mást vizsgálnak a szervezetünkben. De melyik a megbízható?

Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, hogy többféle koronavírus- teszt is létezik, de sok nem akkreditált.

Nem mindegy, milyen a koronavírus-teszt

A délelőtti sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy hány teszt kell ahhoz, hogy biztos legyen az eredmény azt a választ adta Müller Cecília, hogy a vírus örökítőanyagán alapuló vizsgálat - amit a WHO is akkreditált -képes arra, hogy egy vizsgálatot követően még egy megerősítő vizsgálat után kimutassa. Ezt jelenleg 8 laboratóriumban végzik Magyarországon.

Emellett elmondta még, hogy többféle teszt is létezik, ami nem minősített, amik jellemzően a szervezetben képződött vírusellenes anyagokat mutatják ki, nem pedig a vírus örökítőanyagát. Ezektől a WHO nem zárkózik el, de nem tudja garantálni a minőségüket.

Nem éri el a háziorvosát? Hívja az Egészségkalauz orvosait! Kattintson IDE!

Arra a kérdésre, hogy mikor minősül gyógyultnak egy beteg, mikor távozhat az intézményből kérdésre a tisztifőorvos azt a választ adta, hogy a klinikai tüneteket veszik figyelembe, és csak akkor kezelik kórházban a fertőzöttet, ha súlyos esetnek minősítik. Ha nem szorul kezelésre, akkor otthonában kell lennie karanténban 14 napig. Gyógyultnak a 3. teszt eredménye után minősül, amennyiben az negatív.

Forrás: EgészségKalauz