Ezeket látta már?

Milyen gyakran lehet elkapni a covid fertőzést? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

covid, fertőzés, immunrendszer, koronavírus, vakcinainfó, orvos válaszol

Tisztelt Szakértők! Nem találtam választ a GYIK-ben, így egy kérdést szeretnék feltenni, ha idejük engedi, segítenek nekem.

Milyen gyakran lehet elkapni a covid fertőzést? Édesanyám kórházban feküdt, amikor 2 héttel ezelőtt ott elkapta. Átszállították a covid osztályra, 5 nap után negatív teszttel kiengedték, vissza oda, ahol előtte kezelték. Egy hét elteltével ismét pozitív lett a tesztje, most ismét a covid osztályon van. Esetleg hatással lehet az eseményekre, hogy mielodiszpláziás szindrómában szenved, az immunrendszere nagyjából egyenlő a nullával? Megjegyezném, hogy az első fertőzésnél kezelőorvosa nem adott sok esélyt, hogy átvészeli az imént említett immungyengesége miatt, de mégis sikerült (kétszer oltott, utolsó tavaly nyáron, amióta elérhető a harmadik oltás, gyakorlatilag kórházban fekszik kisebb megszakításokkal). Most egyelőre jobban viseli, mint az elsőt, de nagyon elszomorító, hogy látogatási tilalom mellett egymás után kapja el a vírust, nem biztos, hogy mindig ilyen szerencsésen zárul és főleg, hogy emiatt mindig leállítják az adott kezelését.

Ilyen teszttel állapították meg az első infekcióját, és a reinfekciót, illetve ezért kellett eredetileg kórházban feküdnie:

3 éve őssejt transzplantáción esett át, egész jól volt utána, majd tavaly nyáron kezdett ismét rosszabbul lenni, őszre kiderült, hogy mielodiszpláziás szindrómája van, kezelőorvosa azt mondta, ez súlyosabb, agresszívebb, mint ami eddig volt. Az alacsony vértest száma miatt be kellett feküdnie, ahol felajánlottak neki egy kísérleti kezelést, amit a felsorolt mellékhatások miatt nem mert vállalni, így maradt a kemoterápiás, gyógyszeres kezelés, illetve ismét őssejt transzplantációt tűztek ki későbbre. Ám sajnos mindig volt valami baj, volt egy fertőzése, amit nem tudtak elhárítani, hetekig lázas volt, az elmúlt végül (most sem tudjuk, mi volt az). Mindig kórházban volt, mivel folyamatosan vérkészítményekre volt/van szüksége. Karácsonyra hazaengedték pár napra, akkor éppen jobban volt, de ugyanúgy vissza kellett mennie, hogy kaphasson vért és hogy kaphassa a kezelést. Ezután eltelt kb. egy hónap, ismét egy kis szünidőre hoztuk haza, ekkor nagyon gyengén jött el a kórházból, egy éjszakát töltött itthon, másnap reggel rosszul volt, mentőt hívtunk, hogy visszavigyék, a mentőautóban tesztelték le, az a teszt pozitív lett, így nem a hematológiára, hanem a covid osztályra vitték. Azt nem tudom, hogy milyen tesztet használtak a mentőautóban. Azóta nem volt itthon, a covidról a hematológiára vitték vissza. Kezdett erősödni, jövő héten jött volna haza ismét 2-3 napra, de mivel egy szobatársa covid pozitív lett, letesztelték őt is, és ő is pozitív lett, ismét átszállították a covidra, most is ott van.

Köszönöm, ha időt szakítanak a problémámra! Minden jót kívánok!

Ez is érdekelheti!

Kedves kérdező! Nem fog tetszeni sajnos a válaszom, de nulla immunrendszerrel gyakorlatilag akárhányszor elkaphatja, és sajnos a szervezetében levő vírusokat sem tudja kiirtani, tehát ugyanaz is perzisztálhat és hol előjön hol tünetmentes lehet. Ilyenkor az antitestkoktélok jönnek szóba.

Először is el kellene differenciálni, hogy ez klinikailag reaktiváció vagy reinfekció, és mely variáns okozza. Másrészt, ennek függvényében rekonvaleszcens plazmaterápia, prolongált remdesivir adása, valamint sars-cov-2 specifikus t-sejt terápia jön szóba az imunszuppresszív szereinek elhagyása/csökkentése mellett (ha kap ilyeneket). Nem tudom, az adott klinika mire alkalmas/képes, érdeklődjön.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához