Ezeket látta már?

Nátha vagy kanyaró? Könnyű összekeverni

nátha, kanyaró Koplik-foltok kiütések antibiotikum

A kanyaró igen fertőző, vírusos eredetű megbetegedés, melynek tüneteit könnyű összekeverni a náthával és az influenzával. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni róla.

A kanyaró, különösen a fertőződést követő néhány napban nagyon hasonlít más, a felső légutakat érintő betegségre, náthára, influenzára. A kanyaró diagnosztizálását elősegítheti, ha a száj belső felén, a hátsó-alsó őrlőfogakhoz közel felfedezik az úgynevezett Koplik-foltokat. Ezek az apró, grízre emlékeztető, fehér kiütések ugyanis csak a kanyaróra jellemzőek. A diagnosztizálást azonban megnehezítheti, hogy a Koplik-foltok rövid időn belül eltűnnek, felszívódnak, így sokszor egyszerűen nem kerül sor ezek vizsgálatára.

A másik igen jellegzetes tünet a bőrön jelentkezik, a vöröses, majd barnás árnyalatú, gyakran nagyobb felületen is összefüggő kiütések formájában. Ezeknek a kiütéseknek a terjedése lehet igen árulkodó, ugyanis először a fejen, a halántékon, az arcon jelennek meg a pöttyök, majd onnan terjednek tovább a mellkasra és a törzsre, később pedig a végtagokra, a kezekre és a lábakra is. Ezek a bőrtünetek, illetve a kanyaróra jellemző magas láz általában elegendőek ahhoz, hogy a betegséget megállapítsák.

A kanyarógyanút vérvizsgálattal lehet egyértelműsíteni

Természetesen a kanyaró legpontosabb diagnózisához vérvizsgálatra van szükség, ugyanis csak a laborban lehet kimutatni, hogy a szervezetben megtalálhatóak-e a kanyaróra utaló specifikus antitestek. A kanyarót ugyanis több esetben össze lehet téveszteni (különösen azoknak, akik korábban még nem találkoztak a betegséggel, vagy ahol ritkák a járványok) a lázzal és bőrkiütéssel járó problémákkal, például a parvovírus vagy a herpeszvírus bizonyos altípusai által okozott betegségekkel. Esetenként az is előfordulhat, hogy a fület vagy felső légutakat érintő fertőzésekre kapott antibiotikum okozza a kiütéseket.

Mivel vírusos eredetű fertőzésről van szó, jelenleg nincs ellene hatékony gyógyszer. A kanyaró általában nagyjából három hét alatt lezajlik, ez idő alatt a tünetek mérséklésére többféle kezelés áll rendelkezésünkre, például lázcsillapítók és fájdalomcsillapítók. A beteg mielőbbi felgyógyulásához ágynyugalomra, sok folyadék fogyasztására van szükség. Természetesen, ha már bakteriális felülfertőződés is történt, akkor antibiotikum szedésére is szükség lehet.

Több kutatás is bizonyítja, hogy az A-vitamin hiánya súlyosabbá teheti a kanyarót, ezért esetenként A-vitamin-pótlást is javasolhatnak. Szerencsére, a hazai viszonyok között ritka, hogy valaki súlyos A-vitamin-hiányban szenvedjen.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kanyaró, mumpsz, szamárköhögés: az oltástagadás világszerte járványt okoz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kanyaró

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához