Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Oltás helyett gyógyszer? Engedélyezték az AstraZeneca covid gyógyszerét

favipiravir, alkalmazás, koronavírus, tudományos vita

Az AstraZeneca Evusheld nevű gyógyszere felhasználási engedélyt kapott a brit gyógyszerhatóságtól. A terápia várhatóan Magyarországon is hamarosan elérhető lesz.

Ez az első olyan antitest-készítmény, melyet az Egyesült Királyságban jóváhagytak a koronavírus megelőzésére. A gyógyszer azok számára javasolt, akik alapbetegségük vagy más, az oltást kizáró ok miatt veszélyeztetettek. Az Evusheld (tixagevimab és cilgavimab kombinációja), korábbi nevén AZD7442 izomba adott injekció formájában alkalmazható.

Evusheld: segíthet az immunhiányos betegeken

A brit adatok szerint a lakosság közel 1%-ának immunrendszere sérült, számukra fontos lehet az ún. passzív immunizálás. Hozzávetőlegesen 40%-uk esetén az immunrendszer nem megfelelő védelmet alakít ki a covid oltásokat követően, 11%-uk esetén egyáltalán nem termelődnek antitestek. Közéjük tartoznak a rosszindulatú vérképzőrendszeri betegségben szenvedők, valamint azok a betegek, akik szervátültetés vagy egyéb betegség miatt erőteljes immunelnyomó kezelést kapnak.

A vizsgálatban részt vevő 5172 betegnél a készítmény 77%-os hatékonysággal tudta kivédeni a tünetes covid kialakulását. Átlagosan 6,5 hónap utánkövetési során a hatékonyság 83% volt. A vizsgálatban részvevő, aktív kezelés kapó csoportban nem fordult elő súlyos, vagy halálos kimenetelő Covid-19 betegség (a placebo csoportban 2 halálos és 5 súlyos esetet tapasztaltak).

Hatékony a variánsokkal szemben is

A folyamatban levő vizsgálatok tanúsága szerint a tixagevimab és cilgavimab kombinációja hatékony a koronavírus variánsai által okozott fertőzésekben, beleértve a béta, delta és minden eddig észlelt omikron (BA.1, BA.1.1 és BA.2) variánst is.

Koronavírus: a gyerekek hamarabb újrafertőződhetnek - olvasson tovább!

Az AstraZeneca célja, hogy a terápiát minél több ország hatósága elérhetővé tegye a lakosai számára, így jelenleg Magyarországon is folynak az egyeztetések a készítmény behozataláról és használatóról.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához