Ezeket látta már?

Oltás után: a nőknél mások a mellékhatások - ezekkel számoljon!

koronavírus elleni oltás, mellékhatások, nők, vakcina

Nem is gondolná, hogy mi áll a jelenség hátterében! Többször jelentkeznek mellékhatások a koronavírus elleni védőoltás beadását követően nőknél, mint férfiaknál – állapította meg több vizsgálat is.

Normális, hogy a nőknél gyakoribbak a védőoltások mellékhatásai?

Tulajdonképpen teljesen normális, hogy egy védőoltást követően enyhébb-súlyosabb mellékhatásokat tapasztal meg valaki, ezek ugyanis azt jelzik, hogy az immunrendszerünk éppen úgy működik, ahogy kell, és a vakcina megfelelő immunválaszt váltott ki. Azonban a mellékhatások jóval gyakrabban jelentkeznek nőknél, mint férfiaknál. Egy nemrég megjelent norvég jelentésből például kiderült, hogy bár a koronavírus védőoltást nagyjából azonos számú férfi és nő kapta meg, az 5635 (gyanított) mellékhatásból 4684 esetben nőknél alakultak ki ezek.

Hasonló eredményre jutottak az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Hivatal (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) kutatói is: a jelentett mellékhatások 80 százaléka nőknél jelentkezett, annak ellenére, hogy a védőoltást megkapóknak csak 60 százaléka volt nő.

A legsúlyosabb reakciók is gyakrabban alakultak ki nőknél: az első közel 14 millió oltás után 66 esetben számoltak be anafilaxiás sokkról, de az érintettek közül mindössze 3 férfi volt.

A két nem közötti különbségek, legalábbis amelyek a védőoltásokra adott erősebb reakciókat és gyakoribb mellékhatásokat jelentik, egyáltalán nem újak. Egy 2019-ben megjelent kutatásból kiderült, hogy a lányok és a nők szervezetében erősebb az immunválasz a védőoltásokat követően, és ez a vakcinációt követő gyakoribb és súlyosabb mellékhatásokkal is együtt jár.

Szintén megfigyelhető különbség az idősebb és a fiatalabb korosztály tagjai között, az idősebbeknél ritkábbak a mellékhatások, ezt pedig a fokozatosan gyengülő immunrendszer magyarázza.

„A nők és a férfiak immunrendszerében, a kórokozókra adott válaszreakciókban megfigyelhetőek különbségek. Fertőzések után a nők szervezetében erősebb az immunválasz, akár az antitesteket, akár a T-sejteket vizsgáljuk” - mondta Gunnveig Grodeland, az osloi egyetem immunológusa. „Az erősebb immunválasz segítségével a betegségeket is könnyebben legyőzi a szervezet. Azonban ennek hátrányai is lehetnek, például az autoimmun betegségek is több nőt, mint férfit érintenek.”

A kutatás szerzői azonban hangsúlyozták, hogy a számítások során nem tudták figyelembe venni azt, hogyan hatnak a védőoltások az új, jelenleg talán még ismeretlen vírusvariánsokra.

Mikor nem kaphatunk második oltást?

Nem kaphatunk második oltást, pontosabban a védőoltás beadatásának újratervezésére van szükség akkor, ha nem áll rendelkezésünkre olyan oltóanyag, melyből az első védőoltást megkaptuk. A védőoltás két dózisát ugyanabból az oltóanyagból kell megkapnunk, az oltások nem „felcserélhetőek”.

Nagyon ritkán, de a kezelőorvos alapos mérlegelés után javasolhatja azt, hogy a második védőoltást ne adassuk be. Ennek a lehetősége csak akkor merülhet fel, ha a védőoltás után rendkívül súlyos, életveszélyes allergiás reakció lépett fel, vagy a súlyos reakció néhány órával a védőoltás beadatása után jelentkezett. Ilyen súlyos reakció azonban rendkívül ritka. A gyakoribb mellékhatások, pl. a láz, a fejfájás, a gyengeség vagy az izomfájdalmak megléte azonban még akkor sem indokolják, hogy lemondjunk a második oltásról, ha néhány napig nagyon rosszul éreztük magunkat.

Olvassa el ezt is!

Az elmúlt közel egy évben összegyűjtött adatokból kiderült, hogy a COVID-19 nemcsak gyakrabban érinti a férfiakat, mint a nőket, de a férfiak körében jóval súlyosabb a betegség kimenetele, mint a nőknél. A férfiak körében magasabb a halálozási arány, és egy férfi nagyobb eséllyel szorul kórházi kezelésre vagy intenzív ellátásra, mint egy nő.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához