Friss koronavírus hírek ma

Omikron: az európaiak több mint fele elkapja a következő hetekben

omikron, koronavírus, variáns, szupervariáns, oltás, gyermekek

Néhány héten belül legalább minden második Európában élő elkapja az omikront a WHO becslése szerint.

A jelenlegi adatok alapján kijelenthető, hogy az európai lakosság több mint fele várhatóan megfertőződik a koronavírus omikron variánsával a következő 6-8 hétben - mondta Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője kedden.

Tombol az omikron Európában

Európában több mint hétmillió új fertőzöttet regisztráltak 2022 első hetében, ami azt jelenti, hogy két hét alatt megduplázódott az esetszám - mutatott rá sajtótájékoztatóján Kluge.

A WHO vezetője megjegyezte: az omikron olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek "lehetővé teszik, hogy könnyebben megtapadjon az emberi sejteken". Emiatt a gyógyultak és az oltottak is megfertőződhetnek.

Az omikront még novemberben azonosították elsőként Dél-Afrikában. Tucatnyi mutációval rendelkezik, csak a tüskefehérje vonatkozásában 32 mutáció igazolható, amik mind – egyesével - hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vírus fertőzőképessége nagyobb legyen, és a vakcinák jelentette immunvédelmet kikerülve fertőzhessen.

Omikron Magyarországon

Magyarországon az omikron igazoltan december közepén jelent meg. Amíg eddig a kontaktkutatással valamennyire gátat lehetett szabni a koronavírus terjedésének, addig az omikron gyors terjedése miatt nincs esély a kontaktkutatásra, ezáltal a fertőzési láncok megszakítására, így sokkal nagyobb a hangsúly az egyének felelősség vállalásán (maszkviselés, távolságtartás, kézmosás, stb.)

Olvasson tovább! Ez az omikron legnagyobb veszélye, ami egész Magyarországot megviselheti.

Az omikron tünetei

Az omikron variáns tünetei az előző mutációkhoz képest enyhébbek. Általában az alábbi tünetek jelentkeznek:

  • fáradtság
  • izomfájdalom
  • gyengeség
  • levertség
  • fejfájás
  • szapora szívdobogás

Az előrejelzések szerint itthon ha nem jön újabb mutáció, valamint nem nő jelentősen az átoltottság, akkor a csúcsán 13 ezer is lehet a napi fertőzések száma, 8-9 ezer kórházban ápolttal.

Forrás: MTI