Ezeket látta már?

5 háztartási cikk, amit érdemes megtisztítani egy megfázás után

otthon, tisztaság, megfázás

Megfázás után van néhány kulcsfontosságú háztartási dolog, amelyet megfelelően fertőtleníteni kell.

Ha valaki a háztatásban megfázik vagy influenzában szenved, az egyik fő aggodalom, hogy hogyan akadályozzuk meg a fertőzés terjedését. A fertőzőképesség akár két hétig is eltarthat, ezért a közös helyiségek fertőtlenítése kulcsfontosságú.

"A szokatlan megfázást vírusok egy csoportja, leggyakrabban a rhinovírus okozza, amelyek többnyire a levegőben terjednek, és olyan emberek által terjed, akik megfertőződtek a megfázás vírusával" - mondta William Li, MD , New A York Times bestseller-szerzője.

Íme azok a háztartási cikkek, amelyeket a szakértők szerint nagyon fontos fertőtleníteni egy betegség után. Valamint további tippeket adunk, hogyan tarthatja frissen otthonát ebben a megfázásos és influenzás szezonban.

Míg az egész házat tetőtől talpig megtisztítaná, hogy „búcsút” intsen a szezonális kórokozóknak, van néhány dolog, amelyre először is érdemes odafigyelni.

Mossa ki az ágyneműt

Miután a megfázás véget ért, első dolog az ágynemű kimosása.

„Sok időt töltünk az ágyunkban pihenve, amikor betegek vagyunk, és valószínűleg köhögünk, ezzel megfertőzve az ágyneműnket” – mondta Piyal Alam, DO , a Yale New Haven Health Northeast Medical Group családorvosa.

Törölközők mosása

Az ágyneműhöz hasonlóan a törölközők is hordozhatják a fertőzés maradványait, és átterjedhetnek a háztartás többi tagjára.

„Általában jó gyakorlat, ha hetente egyszer mosunk vagy cserélünk törölközőt, mivel ezek kórokozók a testnedvekkel tovább terjedhetnek” – mondta Alam.

Li elmagyarázta, hogy az olyan gyakori megfázásos tünetek, mint az orrfolyás és a köhögés, testfolyadékokat lövellhetnek a levegőbe, és gyakran a háztartási cikkekre, például a törölközőkre kerülnek.

Tiszta evő- és ivóeszközök

Bár csábító lehet, hogy ugyanazt a bögrét használja a nap folyamán (vagy a héten), a legjobb, ha minden utántöltéskor kimossa.

Az evő- és ivóeszközök sokáig baktériumokat hordozhatnak. Tehát nem csak minden használat után cserélje ki ezeket az edényeket, hanem kerülje a csészék/edények megosztását másokkal.

Törölje le az elektromos tárgyakat is

Nagy az esélye, hogy telefonja, laptopja vagy táblagépe még az ágyat nyomva is Önnel volt. Ezek az eszközök gyorsan a kórokozók biztonságos menedékévé válhatnak.

Egy 2022-es tanulmány szerint a telefonok – amelyeket ritkán tisztítanak – a kórokozók fontos tárházát jelenthetik.

Törölje le a nagy felületeket

Ne felejtse el letörölni a nagy felületeket, például a fürdőszobai munkalapokat vagy a kilincseket.

"A villanykapcsolókat, a kilincseket és a munkalapokat fertőtleníteni kell, hogy elpusztítsák a megmaradt vírusokat, amelyek elterjedhetnek, ha valaki nem mos megfelelően kezet" - mondta Roberts.

Li elmagyarázta, hogy bár a megfázás nem marad sokáig fertőző, ha olyan felületen van, mint a munkalap, a vírus akár egy hétig is eltarthat.

Egyéb módszerek a ház felfrissítésére betegség után

A betegségből való felépülés során a legfontosabb, hogy ezek a fő „csíraelemek” tiszták legyenek, a szakértők szerint van néhány további lépés is, amelyek segítségével teljes alaphelyzetbe állíthatja házát.

"Javaslom, hogy szellőztessék ki a teret az ablakok kinyitásával, és fertőtlenítsék az esetleges felületeket, amelyek másokkal érintkezhetnek" - mondta Roberts.

Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy a ház tisztítására vonatkozó útmutatás a vírustól függően nagyon eltérő lehet.

„Például én másképp fertőtleníteném az otthonom attól függően, hogy valakinek COVID (a szellőztetésre/otthon kiszellőztetésére összpontosít), RSV (fertőtleníthető a felületek érintkezés/érintés útján), norovírus (fehérítőre vagy speciális sporicid fertőtlenítő törlőkendőre van szüksége ) felületek) stb.” – mondta Roberts.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

C-vitaminForrás: healt.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához