Kibírjuk együtt? Párkapcsolati tanácsok a koronavírus-járvány idejére

#koronavírus #párkapcsolati gondok #stressz-ellen #Covid-19
2020.03.26.

A koronavírusnak köszönhetően átrendeződtek a mindennapjaink. A home office és a távoktatás miatt az otthon már nemcsak otthon, hanem iroda és tanterem is. A napirendünk felborulása, az életterünk leszűkülése és az összezártság sokaknál feszültséget szül, ami igazi párkapcsolat gyilkos lehet. Mit tehetünk ellene?

Ne engedjük el a rutint

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a rutin megőrzésének fontosságát, több ember rutinját összehangolni viszont nehezebb feladat lehet. Kérdezzük meg a háztartás összes lakóját, és alakítsuk ki együtt a napirendet. Figyeljünk arra, hogy mindenkinek legyenek feladatai, de hagyjunk teret az “én időnek” is. A rutin kialakítására azért van szükség, mert az unalom és a semmittevés, vagy épp a káosz fokozza a stresszhelyzetet.

Alakítsuk ki együtt a napi rutint, hogy mindenkinek megfeleljen. Forrás: gettyimages.com

Foglaljuk el magunkat

A filmek és sorozatok vég nélküli nézésén túl rengeteg lehetőségünk van arra, hogy lekössük magunkat az otthon töltött időben.

  • Tervezzük meg a heti menüt. Ezzel az élelmiszerpazarlást is vissza tudjuk szorítani. 
  • Mozogjunk rendszeresen. Rengeteg videó található az interneten, biztosan mindenki talál olyat, ami számára a legjobb. 
  • Tartsunk tematikus napokat, például szépségnapot, arcpakolással, manikűrrel. Ez ebben a helyzetben megmosolyogtató lehet, de segíthet egy kicsit félre tenni a feszültséget. 
  • Tegyünk valami jót közösen, például kérdezzük meg a környezetünkben lévő időseket, hogy szükségük van-e valamilyen segítségre. 
  • Szervezzünk online találkozókat, tartsuk a kapcsolatot a szeretteinkkel, barátainkkal.
  • Olvassunk, ha pedig szükségét érezzük, vezessünk naplót a nap történéseitől, az érzéseinkről. 
  • Keressük meg, hogy mi az, ami kikapcsol, és kisimítja az idegeinket. Alkossunk, rajzoljunk, fessünk, vagy süssünk valamit. 

Beszélne telefonon egy orvossal? Kattintson IDE!

Maradjunk higgadtak

A koronavírussal kapcsolatban rengeteg információ zúdul ránk szinte minden percben, ez nyomasztó lehet. Tartsunk olyan órákat, amikor nem foglalkozunk a nagyvilág híreivel. Ha mégis túltengne bennünk a feszültség, és veszekedni kezdenénk, próbáljuk meg azonnal higgadtan megbeszélni a problémákat.

Súlyos krízis esetén is van segítség

Ha nem tudjuk megoldani az egymással való gondjainkat, akkor is van segítség. Az Ökumenikus Segélyszervezet kiterjeszti szolgáltatásait. A súlyos párkapcsolati krízisek, vészhelyzetek mellett a www.aszeretetnemart.hu felületén elérhető online tanácsadó szolgáltatás keretében kérhetünk párkapcsolati és stresszkezelő tanácsokat a Segélyszervezet szakembereitől. Ne féljünk segítséget kérni!

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet, AVON

Forrás: EgészségKalauz