Ezeket látta már?

Mennyire veszélyes az ötödik betegség és mik a tünetei?

pillangóvírus, ötödik betegség vírus láz hányinger fejfájás vörösség az arcon

Kisebb járványok óvodákban, iskolákban alakulnak ki miatta, de előfordulhat, hogy kisgyermekközösségben dolgozók, vagy fiatal felnőtt szülők is megbetegszenek.

Az esetek nagy részében a lepkehimlő (más néven: ötödik betegség) tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlik.

A lepkehimlő (pillangóvírus, erythema infectiosum) egy enyhe lefolyású betegség, a humán parvovírus B19 fertőzés okozza. Ez a vírus többféle tünetcsoportot is okozhat. A fertőzés egyik leggyakoribb megjelenési formája a lepkehimlő.

A betegség átlagosan 5-10 napig lappang, majd további 5 nap telik el a tünetek megjelenéséig (a lappangási idő 1-3 hét közt változhat). A betegség ebben a szakaszban a legfertőzőbb, de tüneteket ekkor még nem okoz vagy igen enyhe tünetekkel jár. A jellegzetes tünetek kialakulásakor viszont a betegség már nem fertőz.

A normál immunrendszerrel rendelkező gyermekek és felnőttek negyede tünetmentesen vészeli át a betegséget. A fertőzöttek körülbelül fele aspecifikus tüneteket észlelnek (rossz közérzet, izomfájdalom, láz körülbelül 3 napon át). További jellemző tünet felnőtteknél az ízületi fájdalom.

A lepkehimlő tünetcsoport iskolás korban a leggyakoribb

Típusos esetben egy rövid bevezető szakaszt követően 2-5 nap múlva jelenik meg először az arcon mindkét orcán a bőrpír, mely a száj körüli területen nem látható. Néhány nap múlva a törzsön és a végtagokon is látható lesz a rácsos rajzolatú, néha viszkető kiütés. Ez napra, hőre, stresszre, testmozgásra kifejezettebb lehet, majd újra halványodik, és egy-két hét alatt magától elmúlik. Nem típusos formában a fertőzés lehet tünetmentes, járhat csak enyhe, nem jellemző vírusos tünetekkel, csak arcpírral vagy csak kiütéssel is.

Tünetek gyermekkorban

  • láz,
  • hányinger,
  • fejfájás,
  • orrfolyás,
  • arculcsapásra emlékeztető vörösség a két arcfélen,
  • csipkeszerű kiütés, mely a törzs felől terjed a végtagok felé,
  • sápadtság (vérszegénység jeleként).

Tünetek felnőttkorban

  • napokig vagy hetekig tartó ízületi fájdalom, mely a nagy ízületeket érinti;
  • nem jellemző az arculcsapásra emlékeztető vörösség.

Ritka esetekben a betegség súlyosabb formában is megjelenhet, például idegrendszeri tünetek, vérképzési zavar – bár ez utóbbi főleg a vérképzési alapbetegségben szenvedőkben okoz gondot. A betegség a várandósság első harmadában – ha az édesanya még nem esett át életében a fertőzésen – komoly kockázatot jelenthet a magzatra nézve. A fertőzés lezajlása általában életre szóló védettséget ad.

A betegség kezelése

Tünetmentes, vagy enyhe lefolyás esetében nincs szükség célzott kezelésre. A teljes gyógyulásig ágynyugalom, és a panaszoktól függően tüneti kezelés ajánlott. A fájdalom- és lázcsillapítás érdekében paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítmény szedése jelenthet megoldást. Szövődményes esetekben kórházi kezelés válhat szükségessé.

A diagnózis jellegzetes esetekben a klinikai vizsgálaton alapszik és nem igényel laborvizsgálatot vagy más tesztet. Kérdéses esetben szerológiai vagy PCR vizsgálattal lehet a fertőzés tényét megerősíteni, ha ez valamilyen különleges okból – például várandósság során észlelt magzati eltérés – szükséges lenne.

A betegség, más enyhe vírusfertőzéshez hasonlóan magától gyógyul, csak a tüneteket kell kezelni. Ez általánosságban a viszketésre adott antihisztamint, esetleg ízületi fájdalom esetén fájdalomcsillapító adását jelenti.

Hogyan lehet megelőzni?

A betegség cseppfertőzéssel terjed, így a megelőzésben főleg a kézmosásnak és a maszknak van szerepe. A fertőzéstől az immunhiányos betegeket és a várandósokat kell megvédeni. Mivel az ép immunitású gyermekekre a betegség nem veszélyes, valamint a beteg a kiütéses stádiumban már nem fertőz, a kiütéses gyermek közösségbe mehet, elkülönítés nem szükséges.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nátha, megfázás, köhögés esetén ezek a módszerek segíthetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vírusfertőzés

Forrás: uptodate
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához