Ezeket látta már?

Kellemetlen, savas ízt érez a szájában? A szájpenész tünete is lehet!

szájpenész, tünetei, foltok, plakk, savas íz, szájszag

A szájpenész az egyik leggyakoribb gombás megbetegedés, a legtöbbször a kisbabákat, kisgyerekeket érinti, de felnőtteknél is kialakulhat. Ezek a szájpenész figyelmeztető tünetei!

A szájpenész nem más, mint a szájüregben kialakuló gombás fertőzés, melyet általában a Candida albicans nevű gomba elszaporodása okoz. A Candida albicans mellett más Candida-alfajok is okozhatnak szájpenészt, és az is megtörténhet, hogy nemcsak egy, hanem több gombafaj is jelen van a beteg szervezetében. A C. albicans a becslések szerint az emberek nagy részének szervezetében megtalálható mikroba, a természetes szájflóra része, problémát nem okoz. Előfordulhat azonban, hogy a gomba elszaporodik, emiatt alakul ki a betegség.

Szájpenész tünetei

A szájpenész nagyon gyakori a kisbabák és kisgyerekek körében, akiknek az immunrendszere még gyengébb. Természetesen, a felnőtteknél is kialakulhat a szájpenész. A hajlamosító tényezők között találjuk a immunhiányos állapotokat, a krónikus betegségeket, az alultápláltságot, de az étrend és az antibiotikum- és szteroidszedés is növeli a szájpenész kialakulásának a rizikóját.

A szájpenész három fő típusa

  1. álhártyás (pszeudomembranózus),
  2. atrópiás, illetve
  3. plakkos (hiperpláziás).

A három típus akár egyszerre is megjelenhet a betegnél. Az egyes típusok tünetei kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek. A szájpenész tünetei közül a legjellegzetesebb, leggyakoribb, hogy a szájüregben, az orcák belső felén, a nyelven, az ínyen vagy a szájpadláson kialakuló fehér vagy sárgás foltok alakulnak ki. Ezeknek a felülete nem sima, hanem túróra emlékeztető. A foltokat nehéz ledörzsölni, és ha sikerül, a helyük vérezhet, kipirosodhat. A plakkos szájpenésznél, mely a legritkább típus, a fehér foltokat nem lehet ledörzsölni. A szájpenész időnként nem jár együtt fehér foltok kialakulásával, a foltok pirosak, „nyersnek”, érzékenynek tűnnek. A legtöbb esetben a szájpenész nem jár együtt fájdalommal, de égő érzés, esetleg kellemetlen, fémes vagy keserű szájíz előfordulhat.

Ezek a herpangina tünetei - kattintson!

A szájpenész tünetei kisbabáknál

A szájpenész nagyon gyakran érinti a kisbabákat és kisgyerekeket. A tünetek náluk a már említett fehér foltokon kívül az étvágytalanság és az etetési, szoptatási nehézségek, a nyűgösség, sírósság. A baba szájának széle kipirosodhat, kirepedezhet.

A szájpenész tünetei felnőtteknél

  • A fehér, túróra emlékeztető foltok a felnőttek szájában is kialakulhatnak.
  • A beteg kellemetlen érzésre, irritációra panaszkodhat, vagy
  • olyan érzése lehet, mintha leforrázták volna a száját.
  • A száját száraznak érezheti.
  • Romolhat az ízérzékelés, vagy
  • kellemetlen, savas, fémes, keserű ízt érezhet.
  • A nyálkahártya foltokban kipirosodhat, megdagadhat (gyakran ez az egyetlen tünet).

Előfordulhat, hogy a beteg nyelési nehézségekre vagy nyelési fájdalomra is panaszkodik. Ez azt jelentheti, hogy a gombás fertőzés továbbterjedt a garatra vagy a nyelőcsőre is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Savas, fémes és keserű íz a szájban: ezek a reflux tünetei

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szájszag

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához