"Semmihez sem hasonlítható ez a vírus, én csak ufóvírusnak hívom" - egy koronavírusos beteg naplója

#koronavírus #fertőzés #vírus #járvány
2020.03.26.

Timi esete a koronavírussal a kezdeti tünetektől a házi karanténig.

Timi, 45 éves, 2 gyermekes édesanyja, akinek a koronavírus-tesztje pozitív lett, közösségi oldalán osztotta meg tapasztalatait a kezdeti tünetekről a házi karanténig, amit apróbb szerkesztések után mi is megosztunk azért, hogy élő beszámolókból is lássuk, hogyan indul a betegség és hogyan zajlik a tesztelés.

Így indult Timinél a koronavírus

"2020. február 28. és március 7. között két nagyszabású rendezvényt szerveztem, közben még március 3-án egy rendezvényen meghívottként vettem részt. Ebben az időszakban szokás szerint nagyon keveset aludtam, túlterheltem magam.

Március 9-én még egy sajtótájékoztatót szerveztem délelőtt és vettem részt rajta előadóként, aznap már fejfájásra ébredtem. Fura volt, hogy egész nap fájt a fejem, de semmi más tünetem nem volt, maximum fáradt voltam, de ilyen intenzív időszak után ez természetesnek tűnt, délután már otthonról dolgoztam.

Március 10-én, kedden az irodában egész nap fájt a fejem, még mondtam is a kollégáimnak, hogy soha nem szokott folyamatában ennyit fájni, hétfő óta megállás nélkül fájt. Kedd délután 5 órakor a kolléganőmmel még egyeztetnem kellett és nagyon nehezen tudtam koncentrálni, nagyon fáradt voltam. Akkor még a fejfájást időváltozásnak gondoltam, a fáradtságot pedig az elmúlt hetek utáni kimerültségnek tulajdonítottam.

Március 11-én szerdán is az irodában dolgoztam, akkor már jeleztem a kolléganőknek, hogy igyekszem korán elmenni, mert egyre rosszabbul érzem magam és csütörtöktől inkább otthonról dolgozom. Ekkor még mindig csak a fejfájás és általános fáradtság, gyengeség tüneteit tapasztaltam, illetve étvágytalanság párosult mellé.

Tudta? Hasmenés is lehet a koronavírus tünete, kattintson ide!

Március 12. csütörtöktől már önkéntes karanténban otthonról dolgoztam, egyre gyengébbnek, motiválatlanabbnak éreztem magam és péntekre már tapasztalhatóak voltak a további tünetek, melyek a mai napig tartanak, azaz lassan két hete. Minden orvos akit felhívtam, a tüneteim alapján azt mondta ez nem koronavírus.

Soha nem tapasztalt tünetei voltak

Ennek ellenére én a zsigereimben éreztem, hogy ez az, mert olyan érzés volt, amit még soha nem tapasztaltam, illetve az alább összefoglalt tünetek egyszerre voltak és konstans ugyanúgy éreztem magam, minden nap úgy feküdtem és úgy ébredtem, és ez még mindig így van a mai napig.

Próbáltuk elérni az egyetlen magánúton elérhető koronavírus mintavétellel foglalkozó céget, de 3 nap alatt 3-szor változott a telefonszám, amit nem lehetett elérni és az elérhető e-mail címre küldött levélre sem válaszoltak. Március 15-én vasárnap vagy 16-án hétfőn sikerült elérni őket, ahol egy hölgy home office-ból dolgozva, elmondta, hogy napi 200 telefonhívást bonyolít, amit nem is igazán tud feldolgozni, de majd küldenek e-mailt. Kiderült, hogy a mail cím is változott, ezért újra küldtük a levelünket is a mintavétel igényével, de azóta sem hívott vagy írt nekünk senki.

Kivártam, hogy március 17-én kedden bejelentsék hivatalosan, hogy ha a teszt eredménye pozitív, akkor itthoni karanténban is lehet maradni. Addig nem akartam megcsináltatni a tesztet, mert nem szerettem volna kórházi karanténba kerülni, a tüneteim erőssége véleményem szerint nem indokolta a kórházi ellátást. Úgy gondoltam, itthoni környezetben sokkal kedvezőbb körülmények között gyógyulgatok, ráadásul ekkor már majdnem egy hete voltam itthon, ugyanazokkal a tünetekkel, úgy éreztem hogy ha eddig nem erősödött, remélhetőleg nem is fog. Továbbá nem láttam annak sem értelmét, hogy mintavétel miatt bemenjek vagy bevigyenek a Szent László kórházba, mert ha negatív, akkor nem szerettem volna megadni az esélyt arra hogy legyengült immunrendszerrel esetleg ott kapjam el a vírust. Így vártam március 20 péntekig, amíg egy ismerősöm segítségével kijöttek itthoni hivatalos mintavételre.

Így zajlik a koronavírus mintavétel otthon

Nagyon fontos, hogy aznap sem fogat mosni, sem enni, sem inni nem lehet, úgy tudom 12 órával a mintavétel előtt. A mintavétel fél 2 körül zajlott, reggeltől nagyon nehéz volt folyadék nélkül kibírni. Miután a betegség kezdete óta éhes soha nem vagyok, így azzal nem volt gond, hogy nem ehettem.

A pozitív teszt eredményt március 22-én vasárnap kaptam meg, de határozat szerint már március 21-én igazolták a COVID-19 vírust nálam. Azóta családilag hivatalos járványügyi megfigyelés alá kerültünk, azaz hivatalos otthoni karanténban vagyunk. A fiam (12 és 14 évesek) és a férjem (46 éves) teljesen tünetmentesek. Ők most április 1-ig, én visszavonásig nem hagyhatjuk el a lakást.

Az első értesítést a BRFK részéről kaptam meg, a férjemet hívták, aki átadta a telefont, így meg tudtam válaszolni a 28 kérdést a kontaktkutatással kapcsolatban. Ezt követően hívtak a Kormányhivatal Népegészségügyi osztályától. Aznap megkaptuk a piros matricát (járványügyi megfigyelés alatt állunk) és a határozatot, azóta senki nem keresett, semmilyen információt nem kaptunk és senki nem érdeklődött az állapotomról.

Koronavírus tüneteim március 13 óta a mai napig (március 25.):

- hőemelkedés (37.-37.2 között folyamatosan, egyszer volt 37.6) - annyi háttér információ, hogy gyermek koromban tüdő asztmás voltam, gyakori 40 fokos lázzal, viszont mióta kinőttem nagyon ritkán vagyok lázas

- gyakran olyan mintha belső lázam lenne, úgy érzem tüzel a fejem, de nincs lázam

- a legjellemzőbb, nagyon fura megfogalmazni, hogy olyan betegség érzetem van amit még soha nem éreztem

- az első héten folyamatos szédülés, hányinger, rossz közérzet, gyengeség

- kiemelném a furcsa ízt a szájban és szagot az orrban, amitől nem érzek más ízt és szagot rendesen. Bár ilyet még soha nem éreztem, de ha nagyon hasonlítani kell valamihez, akkor fémes ízt mondanék

- étvágytalanság, eszem, mert tudom, hogy kell, de soha nem vagyok éhes és kicsiket eszem és nem kívánok igazán semmit

- többször hasmenés

- kicsit szürke arc, karikás szemek

- az orrom inkább bedugulva van, mintsem folyik (nehezen fújható). Nagyon sűrű, ragacsos orrváladék, extrémen száraz orr nyálkahártya

- a torkomban pedig inkább egy fura érzés van, nem kimondottan fáj, száraz garat

- olykor füldugulás, fülcsengés

- olykor homályos látás, szem égés, száraz szem

- néha erős szívdobogás

- nehézlégzés (ez nem vészes, de van)

- köhögés, de ez sem erős

- mellkasi fájdalom és hátfájás, ez sem állandó és nem erős

- volt hogy úgy éreztem a bőröm ég

- az első naptól nem kívánok kávét és alkoholt, 1 pohárnál több teától hányingerem van

- semmihez sem hasonlítható ez a vírus, még így gyengített formában is ezt tudom mondani. Én csak ufó vírusnak hívom.

Timi egy enyhe lefolyású koronavírussal küzd, otthon kúrálta magát fájdalomcsillapítóval, lázcsillapítóval, immunerősítőkkel.

Ön is érez hasonló tüneteket? Nem éri el a háziorvost? Beszéljen telefonon szakorvosainkkal. Most ingyen kipróbálhatja! Kattintson IDE!

Forrás: EgészségKalauz