Ezeket látta már?

Sokszor nem jutnak eszébe alapvető dolgok? Ebből tudhatja, hogy a poszt-covid az oka

poszt-covid, depresszió, agyköd, szorongás, mentális betegség, szívbetegség

Enyhe covid után is jelentkezhetnek memóriazavarok.

A Nature folyóiratban jelent meg az a cikk, amit a CNN szemlézett, miszerint azoknál a koronavírus betegeknél is felgyorsulhat az agy öregedése, akiknek csak enyhe covid fertőzése volt.

Gwenaëlle Douaud, az Oxfordi Egyetem idegtudományi docense, a kutatás vezetője, és munkatársai 401 fertőzött embert vizsgáltak, aminek során az agyukról képeket készítettek fertőzés előtt és után. Ezeket összehasonlították a kontroll csoportéval, azaz olyanokkal, akik nem kapták el a koronavírust.

A legújabb kutatások egyértelmű különbséget találtak covidos és nem covidosak agya között: még az enyhe fertőzés tüneteit mutatók agyában is csökkent a szürkeállomány térfogata. Sőt, az agyszövetben rendellenességek is megjelentek.

Annak ellenére, hogy az agy leginkább érintett területei a szaglórendszerrel függenek össze, Douaud számára a kutatás során tapasztaltak egyelőre nem világosak. Tény azonban, hogy korábbi kutatások során már rájöttek arra, hogy a szaglás jelentős mértékű elvesztése együtt jár a szürkeállomány térfogatának csökkenésével.

Olvasson tovább! Poszt-covid: még 1 évvel a fertőzés után is lehetnek szívproblémák

A mostani vizsgálatok során azt a tényt is figyelembe vették, hogy az idő előrehaladtával évente 0,2-0,3 százalékot veszítünk a szürkeállományunkból az agy memóriával kapcsolatos területein. A vizsgálat azonban a covidos fertőzötteknél 0,2-2 százaléka veszett el a szöveteknek. Emellett csökkent az agy felfogóképessége is. További 1-2 éven belül újabb kutatást fognak végezni, hogy ellenőrizzék, helyreálltak-e a memóriaproblémák.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához