Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Szaglás-és ízérzékelés elvesztése: a nőknél később állhat helyre

szaglás, szaglásvesztés

Egy tanulmány azt vizsgálta, mennyi idő után áll helyre a szaglás-és ízlelés elvesztése a koronavírus után a nőknél és a férfiaknál.

Benjamin Tan, a szingapúri Yong Loo Lin Orvostudományi Iskola és munkatársai 18 megfigyeléses vizsgálat adatait értékelték ki 3699 résztvevővel, amelyekben a betegeket szaglás- és ízzavaraikról kérdezték - írja az Informed.

A tanulmányból kiderült, hogy a legtöbb koronavírusos beteg gyorsan felépült a szaglás-és ízzavarból. 30 nap elteltével a szaglás a betegek 74,1%-ánál, az ízérzékelés 78,8%-ánál javult. 90 nap elteltével a résztvevők 90%-a és 90,3%-a, 180 nap után pedig 95,7%-a és 98 %-a érezte újra az illatokat és az ízeket. A kutatás azt vizsgálta, hogy a szaglászavar a betegek felénél 14,9 nap alatt rendeződött. Ugyanez az arány az ízérzékelés esetében 12,4 nap volt.

A szaglás a nőknél a férfiakhoz képest 48%-kal ritkábban állt helyre. Az ízérzékelés esetében még rosszabb volt a helyzet. A nőknél az ízérzékelés 69%-kal kisebb eséllyel eséllyel jött vissza, mint a férfiaknál.

Az omikron 8 tipikus és 1 meghökkentő tünete - figyeljen fel rá, ha többször oltott - olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Informed.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához