Ezeket látta már?

Trombózis, szélütés covid után: ha ilyen az életmódja, alacsonyabb a kockázat

szívmegállás, szívbetegség, légszomj, halál

Van, amit nem lehet a genetikára fogni.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt az életmódunk és a covid fertőzés utáni betegségek közötti összefüggésről:

"Egy, a lektorálás előtti tanulmányokat közlő medRxiv portálon megjelent vizsgálat kimutatta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek genetikai kockázata összefüggésbe hozható a COVID-19 fertőzést követő vénás tromboembólia, pitvarfibrilláció és koszorúér-betegség szövődmények rövid távú kockázatával. A kockázat azonban alacsonyabb volt azoknál az embereknél, akik egészséges életmódot követtek, függetlenül a genetikai kockázatuktól. Ez arra utal, hogy az egészséges életmód csökkentheti a lakosság szív- és érrendszeri betegség terheit a jelenleg zajló járvány idején, függetlenül genetikai hátterüktől.

A tanulmányba az angliai UK Biobank adatbázisban szereplő olyan résztvevőket válogattak be, akik 2020. március 1. és 2021. szeptember 30. között pozitív PCR-tesztet mutatta a SARS-CoV2 vírusra. Az elsődleges elemzésben az oxigénhiányos (vérrög által okozott) szélütés, a koszorúér-betegség, vénás thromboembolia és a pitvarfibrilláció előfordulását elemezték. Ezen túlmenően genetikai jellemzők alapján a résztvevőket magas, alacsony és közepes kockázatú kategóriába sorolták.

Egy összetett egészséges életmód-indexet használtak kilenc életmódkomponens adat kombinációjával, amely az alkoholfogyasztást, a dohányzási státuszt, a televíziózással töltött időt, a fizikai aktivitást, az olajos halfogyasztást, a feldolgozott húsfogyasztást, a vörös hús bevitelét, valamint a gyümölcs- és zöldségfogyasztást és az alvás időtartamát foglalta magában. Minden életmódtényező 0 pontot kapott, ha egészséges volt, és 1 pontot, ha egészségtelen. Ezt követően az összes életmódtényezőt összegezték, a 0-tól 4-ig terjedő pontszámokat az egészséges életmód, az 5-től 9-ig terjedő pontszámokat pedig az egészségtelen életmód kategóriába sorolták.

Végül a COVID-19 első fertőzésének dátumát határozták meg indexdátumként, és a résztvevőket 90 napon keresztül követték nyomon. Négy fő szív- és érrendszeri, valamint tromboembóliás szövődmény (vénás tromboembólia, koszorúér-betegség, pitvarfibrilláció és oxigénhiányos szélütés) elemzését végezték el, amelyeket COVID-19-hez kapcsolódó kardiovaszkuláris szövődményekként jelentettek.

Az egészségesebb szokásokkal rendelkező embereknél alacsonyabb a koszorúér-betegség, a pitvarfibrilláció és az oxigénhiányos szélütés kockázata, míg a vénás tromboembólia esetében nem figyeltek meg összefüggést."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához