Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Trombózis, tüdőembólia covid után: meddig alakulhatnak ki nagyobb eséllyel vérrögök?

trombózis, vérrgög, véralvadásgátló, stroke, mélyvénás

Kutatók szerint még az enyhe koronavírus-fertőzés után is magasabb a tüdőembólia, valamint a trombózis kialakulásának kockázata.

Az új eredmények arra utalnak, hogy a koronavírus független kockázati tényezője a mélyvénás trombózisnak, a tüdőembóliának és a vérzéseknek, ezért a fertőzés után fontos, különösen a magas kockázatú betegek esetében a vérrögök kialakulásának megelőzése. Az eredmények ezen kívül alátámasztják a Covid-19 elleni védőoltás fontosságát.

Korábban több tanulmány is rávilágított arra, hogy nagyobb eséllyel alakulnak vérrögök és vérzések a koronavírus-fertőzés után. Azt viszont nem lehetett tudni, hogy ez a hatás mennyi ideig tart. Hogy ezt kiderítsék, a kutatók több mint 1 millió olyan svédországi embert hasonlítottak össze, akiknek a Covid-19 tesztje 2020. február 1. és 2021. május 25. között pozitív lett, valamint egy több mint 4 millió emberből álló kontrollcsoportot, akiknek a covid tesztje negatív volt.

A kontrollcsoporttal összehasonlítva a koronavírusos betegeknél a fertőzést követő 3 hónapban jelentősen nagyobb volt a mélyvénás trombózis (vérrög a lábban), 6 hónapig a tüdőembólia (vérrög a tüdőben) és 2 hónapig a belső vérzés kockázata.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koronavírusos betegeknél ötször magasabb volt a trombózis kockázata, 33-szor nagyobb a tüdőembólia kockázata; és közel kétszeresére nőtt a belső vérzés kockázata a fertőzést követő 30 napban.

A vérrögök és a vérzések kockázata a következő betegeknél volt a legmagasabb:

  • akiknél a Covid-19 súlyosabb lefolyású volt
  • krónikus betegek
  • akik inkább az első hullámban, mint a második és harmadik hullámban fertőződtek meg.

A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy az első hullám után az idősebb betegek nagy része felvette a koronavírus elleni oltást. A tanulmány szerint még az enyhe covidos betegeknél is megnőtt a trombózis és a tüdőembólia kockázata. Az enyhe koronavírusos pácienseknél a kontrollcsoporthoz képest nem találtak megnövekedett belső vérzésveszélyt, addig a súlyosabb lefolyású covidos betegeknél igen.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához