Tüsszentés: ennyit ér a szánk elé tartott kéz

tüsszentés orrváladék színe

Vajon milyen messzire jut el a tüsszentésünk, vagy hogy meg tudjuk-e állítani a baktériumokat a szánk elé tett kezünkkel? Tudósok nagy sebességű kamera segítségével keresik a válaszokat.

Szingapúri tudósok egy óriási tükör és egy nagy sebességű kamera segítségével próbálják kideríteni, hogyan is terjed a vírus a levegőben.

Az új eszközök használatával a kutatók valós időben képesek vizsgálni a köhögés, tüsszentés, nevetés vagy egyszerűen a beszéd közben távozó folyadékcseppeket, és azt remélik, hogy az új ismeretek segítségével hatékonyabbá válik a fertőzések megelőzése.

Köhögés és torokkaparás: allergia vagy koronavírus okozza? Kattintson!

Az a célunk, hogy a fertőzésekkel foglalkozó csoportok tisztább képet kapjanak a betegségek levegőben történő terjedésének módjáról, és arról, hogy ezeknek mekkora az aránya az egyéb fertőzési lehetőségekhez képest.

– számolt be a kutatásról Julian Tang, a szingapúri Nemzeti Egyetem Kórházának vírusszakértője és konzultánsa.

Csillagászati eszközzel mérik a vírus hatótávolságát

Míg az szinte biztosra vehető, hogy egy fertőzött beteg köhögés és tüsszentés révén megfertőzhet másokat, azt nem tudjuk, hogy milyen távolságig hat a fertőzés, és mekkora mennyiségű levegő – és azzal együtt vírus – jut el ezáltal a másik emberhez. Tang és munkatársai egy óriási, homorú tükröt terveztek, hasonlót ahhoz, amilyen a csillagászati távcsövekben található.

Ennek a tükörnek, valamint egy kamerának a segítségével a tudósok képesek a kifújt légáramlat sebességét és hatótávolságát lemérni köhögés, tüsszentés, vagy akár nevetés, sírás, éneklés, fütyülés, beszélgetés, horkolás és lélegzés közben is. A vizsgálatok során arra is ki akarnak térni, mennyire hatékony védelem, ha kezünkbe, zsebkendőbe vagy egy arcmaszkba köhögünk.

A tudósok abban bíznak, hogy az eredmények fényében hatékonyabb módon tudják megelőzni a fertőzéseket, például annak megállapításával, hogy milyen messze szükséges elhelyezni egymástól az ágyakat egy fertőző betegekkel teli kórteremben.

Forrás: Medipress