Ezeket látta már?

Ukrán menekülthullám: milyen oltást érdemes felvenni? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

HPV, oltás, kanyaró, tetanusz, Hepatitis B, ukrán menekültek, orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! Két, oltásokkal kapcsolatos kérdésem lenne az egyik az ukrajnai helyzet kapcsán merült fel bennem.

1.) A határnál dolgozó ismerőseimtől hallom, hogy az ukrán menekültek között sajnos sok fertőzés terjed. Ők a Hepatitisz A, B, és az agyhártyagyulladás A, B, C oltást emlegették, hogy ajánlott, nem tudom, milyen forrásból tájékozódtak. Kérdeztem orvos ismerőst, megerősítette, hogy nagyon mások az átoltottságok náluk, de ő a kanyaró, tetanusz és Hepatitis B oltásokat említette, amit érdemes felvenni. Önök mit gondolnak, van erről most valamilyen egységes(ebb) álláspont?

2.) Egy HPV pozitív (NA típus) eredmény után elkezdtem felvenni az oltást, most kaptam a másodikat. Említettem a nőgyógyászomnak, aki leszidott, hogy fertőzötten teljesen felesleges oltani, semmi értelme így nem lesz. Ugye jól gondolom, hogy ez nem igaz? Ez a típus, ami nekem van, jó eséllyel nincs is benne a Gardasil oltóanyagban, de szerinte akkor sem fog kialakulni a védelem így, hogy van bennem vírus.

Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget, amit Önöktől kapunk!

TBC, kanyaró, vérhas: nagy a járványveszély Ukrajnában a WHO szerint

Kedves kérdező!

1. Ha ön nem kerül közvetlen kontaktusba ukrán menekültekkel, csak a hírek miatt oltást felvennie nem szükséges ( = felnőttkori javasolt oltásai nem térnek el az átlagétől). Ha menekülteket lát el, végig kell gondolnia, milyen kapcsolatba kerül velük:

Ha például pályaudvaron meleg ruhát, kaját stb. oszt nekik, de közvetlen kontaktusba nem kerül velük, úgy elsősorban a légúti fertőzésekkel szemben elérhető vakcinákat lehet szükséges felvennie: szezonális influenza + covid-19 booster + dtap booster (utóbbi NEM a tetanuszkomponens miatt, mely emberről emberre nem terjed). Ha nem volt mmr ellen primovakcinálva, ezt is meg szükséges tenni - ha volt, újraoltása javasolt.

Ha nem esett át dokumentáltan varicellán, és elsősorban gyermekekkel foglalkozik, akkor ez az oltás is javasolt. A meningococcus acwy, és pneumococcus elleni vakcináció megfontolandó.

- Ha ilyen betegeket vizsgál, egészségügyi ellátásban részesít stb., és valószínűsége van, hogy vérrel exponálódjon, akkor Hepatitis B elleni védettség ellőrzése, és ennek hiánya esetén Hepatitis B elleni primovakcinációja javasolható.

- Ha ilyen emberekkel szorosabban együtt él (pl. szállásadás stb. kapcsán) esetleg takarít utánuk, akkor Hepatitis a elleni vakcináció beadatása is megfontolandó.

2. Nem igaz az az állítás, mely szerint HPV-fertőzött beteg nem oltható, vagy ne lenne értelme oltani, mert nem jön létre immunitás (megkockáztatom, hogy ezen kijelentést hangoztatók valószínűleg kevéssé vagy egyáltalán nem ismerik a HPV-fertőzés patogenezisét).

A HPV-fertőzés egyike azoknak az infekcióknak, ahol immunológiai szempontból a vadvírussal való fertőződés sokkal gyengébb immunválaszt generál, mintha vakcinációval hoznánk létre immunválaszt - ennek megfelelően a HPV -fertőzés hatékony(abb) eliminálódásának vsz. kulcsa az oltás felvétele is minden szexuálisan aktív, nem túl idős felnőtt számára (nemtől függetlenül).

  • Az "na" nem azt jelenti, hogy önnek ilyen molekuláris típusú HPV volt a mintájában, ugyanis ez nem virológiai, hanem ún. rizikókategória, mely azt a valószínűséget hivatott kifejezni, hogy önt ún. magas rizikójú onkogén HPV törzs ( = HPV -asszociálta rákos betegség kialakítására biológiailag _nagyon_ alkalmas) fertőzte meg.
  • Az "na" kategória ebben a rizikóbeosztásban azt jelenti, hogy az ön mintájában PCR-technikával ismerten magas rizikójú HPV -törzs nagy valószínűséggel nem volt jelen, de ezt teljes bizonyossággal állítani/kizárni a technológia sajátossága miatt nem tudjuk.
  • Ennek megfelelően ön számára mindegy, hogy mi van a megnevezett oltóanyagban, mivel nagy átlagban azok a veszélyesebb ( = magas rizikójú) HPV -törzsek, azok ellen érdemes oltani (még "na" lelet esetén is).

Amit még érdemes megérteni: az oltás felvétele NEM helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot, hanem kiegészíti azt.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol