Vakcinaháború: a Moderna perli a Pfizert - csak ezért nem tette eddig

Moderna, Pfizer, BioNTech, mRNS-vakcinák, vakcina, per, koronavírus, covid-19

Moderna bepereli a Pfizert és német partnerét, a BioNTech-et. Az amerikai cég szerint ők jóval a koronavírus-járvány előtt szabadalmaztatták az mRNS technológiát.

A Moderna azt állítja, hogy a Pfizer–BioNTech engedély nélkül lemásolta a Moderna által 2010 és 2016 között szabadalmaztatott mRNS-technológiát, jóval azelőtt, hogy a Covid–19 2019-ben megjelent és 2020 elején berobbant a globális köztudatba – írja a Reuters.

A keresetet az amerikai massachusettsi kerületi bíróságon és a németországi düsseldorfi regionális bíróságon nyújtották be. Kártérítési összeget nem jelöltek meg.

Az mRNS technológia

A Moderna és a Pfizer/BioNTech volt az első az új típusú koronavírus elleni védőoltás előállításában, röviddel a világjárvány kezdete után, a hírvivő RNS (mRNS)technológiának köszönhetően, amely arra készteti az emberi sejteket, hogy állítsák elő a vírusban meglévő fehérjéket, így készítve fel az immunrendszert azok felismerésére és semlegesítésére.

Ezt megelőzően a védőoltások a vírusok gyengített, vagy elölt változatát alkalmazták arra, hogy felkészítsék a szervezetet a védekezésre, és a gyógyszerek kifejlesztése, valamint a biztonságosságuk igazolását szolgáló klinikai vizsgálatok több évig is eltarthattak.

Kinek a vakcinája készült el előbb?

A Pfizer-BioNtech vakcináját az akkor a német BioNtech cég alelnökeként dolgozó Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman szabadalma alapján kezdték gyártani 2020-ban, amelyet a Pennsylvania Egyetemen folytatott kutatásaik alapján fejlesztettek ki. A Forbes cikke szerint a Karikó–Weissman-szabadalom használati jogáért később a BioNtech és a Moderna egyaránt fizetett.

Pfizer vagy Sinopharm: kiderült, melyik vakcinával oltottak haltak meg a legnagyobb arányban >>

Vagyis a Pfizer-BioNtech és a Moderna vakcinája egyaránt Karikó szabadalmán alapult, de maga a védőoltás a Moderna közleménye alapján önálló szabadalmat képezett. A Pfizer és a Moderna csaknem egyszerre készítette el saját vakcináját, a Pfizer vakcinájának kifejlesztésében maga Karikó is részt vett. Kérdés azonban, hogy kinek a vakcinája készült el előbb az mRNS-technológia alapján.

Itt tart a szabadalmi per eddig

A Moderna, valamint a Pfizer és a BioNTech társulása volt az első csoportok egyike, amelyek az új koronavírus elleni vakcinát kifejlesztették.

A korábban éveket igénybe vevő engedélyezési folyamatot hónapok alatt lezárták, nagyrészt az mRNS-vakcinák áttörésének köszönhetően, amelyek megtanítják az emberi sejteket arra, hogyan állítsanak elő egy immunválaszt kiváltó fehérjét. A németországi székhelyű BioNTech szintén ezen a területen dolgozott, amikor az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriáscéggel kötött partnerséget.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság 2020 decemberében először a Pfizer–BioNTech, majd egy héttel később a Moderna számára adta meg a Covid–19-vakcina sürgősségi felhasználási engedélyét.

A Moderna azt állítja, hogy a Pfizer–BioNTech engedély nélkül lemásolta a Moderna által 2010 és 2016 között szabadalmaztatott mRNS-technológiát, jóval azelőtt, hogy a Covid–19 2019-ben megjelent és 2020 elején berobbant a globális köztudatba –– áll a cég közleményében.

A világjárvány elején a Moderna azt mondta, hogy nem fogja érvényesíteni a Covid–19 szabadalmát, hogy segítsen másoknak saját vakcinák kifejlesztésében, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országok számára.

2022 márciusában azonban a Moderna közölte, hogy elvárja az olyan vállalatoktól, mint a Pfizer és a BioNTech, hogy tiszteletben tartsák szellemi tulajdonjogait. Közölte, hogy 2022. március 8. előtt semmilyen tevékenységért nem fog kártérítést követelni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Reuters