Ezeket látta már?

Világszerte robbanásszerűen nőhet a demensek száma a covid miatt

Covid-19, koronavírus, demebcia, memória, agyi működés, elbutulás

Súlyos Covid-19 után jön a demencia?

A Covid-19 átvészelése az agyi működést is befolyásolja - többé vagy kevésbé, átmenetileg vagy tartósan. Míg az enyhe Covid-19 elsősorban hosszú hónapok alatt múló memória- és koncentrálási zavarokat okozhat, addig a súlyos Covid-19 átvészelőinél igen nagy arányban alakulhat ki tartós, akár felügyeletet és gondozást szükségessé tevő demencia.

A fiatalok memóriáját is rontja a Covid-19

Korábban írtunk róla, hogy a Covid-19 után bizonyos szempontból évtizedeket öregszik az agy: a huszonéves, Covid-19-en átesettek memóriatesztjei hónapokkal az átvészelt Covid-19 után is olyan eredményeket szolgáltatnak, mint a Covid-19-en át nem esett, egészséges 60-as korosztálynál tapasztaltak.

Reményre adhat okot, hogy a Covid-19-et átvészelt fiatalok memóriaproblémái nagy eséllyel nem maradandóak. Egy vizsgálat szerint minél régebben zajlott le a Covid-19, annál kevésbé érezhetők annak a következményei. A szakemberek szerint a Covid-19-et kísérő figyelem- és emlékezési zavarok 6, illetve 9 hónap elteltével enyhülhetnek, elmúlhatnak.

Enyhe covid után is annyit romolhat a memória, mintha 40 évet öregedne - kattintson tovább!

A súlyos Covid-19-ből felépülők közel 40 %-a demens vagy enyhe kognitív zavarral küzd

A Covid-19 utáni, hosszú hónapok során remélhetőleg enyhülő és múló enyhébb memóriazavaroknál sokkal nagyobb problémát, személyes betegterhet és társadalmi terhet jelenthet az, hogy a súlyos Covid-19 túlélők viszonylag nagy arányánál demencia, azaz értelmi hanyatlás, elbutulás lép fel.

Egy nemrégiben megjelent kínai vizsgálat eredményei arra mutatnak rá, hogy minél súlyosabb volt valakinél a Covid-19 lefolyása, annál nagyobb súlyosságú memória zavarok lépnek fel nála a „gyógyulást” követően, és az agyi problémák sora a demenciáig tart. Definíció szerint a demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet.

A súlyos Covid-19 túlélőinek 15 %-ánál egy év elteltével demenciát állapítottak meg, miközben a koronavírus-fertőzést megelőzően nem voltak ilyen jellegű problémáik. Vagyis elmondható, hogy a súlyos Covid-19 minden 7. túlélője demenssé vált. Az enyhe lefolyású Covid-19-nél ez az arány kevesebb, mint 1 % volt.

Volt, aki „szerencsésebbnek” bizonyult. A súlyos Covid-19-et átvészelők 26 %-ánál enyhe kognitív zavart állapítottak meg, miközben a koronavírus okozta megbetegedés előtt nem volt ilyen problémájuk.

A közleményt megjelentető szakemberek aggódnak a következmények miatt, ugyanis a Covid-19 „világszerte jelentősen emeli a demencia jelentette terheket”,- mind az egyének, mind a családtagjaik, gondozóik, mind pedig a társadalom számára.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://academic.oup.com/braincomms/article/4/1/fcab295/6511053?login=false

(2) https://www.webmd.com/lung/news/20220309/pandemic-could-boost-dementia-rates?ecd=soc_fb_220310_cons_news_covidbraindementia&linkId=100000114345881

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához