Ezeket látta már?

Mitől alakulhat ki a fogkő, és hogyan okozhat problémát?

fogaszat_1

A fogkő nem csak esztétikai probléma. Komoly gondot okozhat a szájban, ha nem kezelik.

Minden fogorvos egyetért abban, hogy a szájhigiénia szempontjából a fogkefe és a fogak tisztításának megfelelő technikája a legfontosabb. Ám még a legjobb fogkefe és a legalaposabb tisztítás is csak a lepedék mintegy felét távolítja el. Pedig a foglepedék a legveszélyesebb tényező a fogszuvasodás és a parodontózis kialakulásában.

A szájvizek a mindennapos szájápolás hasznos kiegészítői. Alapos szájöblítéssel megakadályozhatjuk a fogínybetegségeket és egyéb szájfertőzést okozó baktériumok elszaporodását, mivel hatékonyan csökkentik a foglepedéket. Az antibakteriális szájvizek olyan helyekre is eljutnak, ahová a fogkefe és a fogselyem sem ér el. Egyes készítmények még az enyhe torokgyulladás tüneteit is csökkentik.

A foggyilkos fogkő

A szájüregben lévő baktériumok megtelepednek, és elkezdenek szaporodni a szájban jelenlévő ételmaradványokon, lepedéket hozva létre a fog felszínén. Ha a fogmosás túl gyors, vagy nem alapos, esetleg elmarad, a nyálból kiváló krisztalloidok a lepedékekben elmeszesednek – mészkő rakódik le a lepedékben. Ennek a folyamatnak az eredményeként egy kemény réteg, fogkő alakul ki a fogon.

A fogkő kialakulása igen nagy veszélyeket rejt magában. Az általa kialakult betegségek miatt sokkal több fogat veszítünk el, mint a fogszuvasodásból adódóan. A fogíny alatt elhelyezkedő fogkőre az íny rendellenességei és a fogfelület egyenetlenségei utalhatnak. Az is fogkő jelenlétére utalhat, ha a szigorúan betartott szájhigiénia ellenére sem javul a krónikus fogínygyulladás.

Az íny alatt elhelyezkedő fogköveknél gyakran alakul ki gyulladás, amit az íny vöröses színe, fájdalma, vérzékenysége és a kellemetlen lehelet jelez, valamint az, hogy az íny eltávolodik a fogaktól. Ennek következtében ínytasakok keletkezhetnek a fogak mellett, így a gyulladás átterjedhet a fogágy mélyebb szöveteire is, ami a fogmedercsont pusztulását vonja maga után. Ez a folyamat foglazuláshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezet!

Hogyan segít a fogorvos?

A fogorvos ínygyulladás és fogágy betegségek gyógyításakor a fogkő eltávolításával kezdi munkáját. Ennek során eltávolítja a lepedéket, a fogkövet és az egyéb lerakódásokat. Ezt a kezelést általában ultrahangos fogkő-eltávolító eszközzel végzik a szakemberek, mert ez a legkíméletesebb eltávolítási mód. Előzetesen Lidocain sprayvel érzéstelenítik a nyálkahártyát, a kezelést pedig polírozással fejezik be, mivel a lepedék a sima fogfelszínen nehezebben rakódik le.

Az ultrahangos fogkő-eltávolítás során az ultrahang finoman lerobbantja a fogköveket, de megkíméli a jóval keményebb fogzománcot. Az íny alatti tisztítás során a fogorvos a gyulladt szöveteket és fertőzött gyökércement-réteget is eltávolítja, így megsemmisíti a baktériumok nagy részét. A beavatkozás során rövid időn belül áttisztítják az összes beteg ínytasakot, megelőzve ezzel, hogy az íny újrafertőződjön. A kezelés végén antiszeptikus gyógyszer kerül az ínytasakokba, ami bizonyos mértékig és ideig gátolja a baktériumok újbóli betelepedését.

Napjainkban már szájápolási módszerek széles skálája elérhető a piacon. Ha ezeket kiegészítjük a helyes fogmosási technikával és a rendszeres évenkénti fogászati ellenőrzéssel, akkor fogaink épségét és egészségünket hosszú ideig megőrizhetjük.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szájüregi tumor: 4 tünet, ami rosszindulatú daganatra utalhat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához