Ezeket látta már?

Reflux - és fogkárosodás?

2012.03.20. Módosítva: 2015.11.04.

Károsítja a fogakat a gyomorsav-visszaáramlás! Ha valaki krónikus gyomorégésben szenved, nem csak a nyelőcsöve miatt kell aggódnia. A legújabb kutatás szerint a refluxbetegség a szájüregbe áramló sav következtében súlyosan károsíthatja a fogakat.

A Journal of the American Dental Association szaklapban megjelent, több mint hat hónapig tartó kutatásból az derült ki, hogy a 12 résztvevő közül a betegségben szenvedők közel fele sokkal súlyosabb fogkopást és eróziót tapasztalt, mint egészséges társaik. A rendellenesség következtében idővel elvékonyodott, éles és lepattogzott fogak alakulhatnak ki.

Reflux - és fogkárosodás?

A kutatást vezető Dr. Daranee Tantbirojn, a Tennessee Egyetem fogászati tanszékének adjunktusa azt reméli, az eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy az összes populációban gyakori refluxbetegség fogkárosodást okoz. A fogászati szakemberek többsége ismeri az ilyen eredetű fogeróziót, a közvélemény azonban keveset tud róla.

A krónikus gyomorégést okozó refluxbetegség során a gyomor tartalma a gyomorsavval együtt visszaáramlik a nyelőcsőbe, gyakran egészen a szájüregig, miközben égő fájdalmat okoz. A fogorvosok tisztában vannak azzal, hogy a visszaáramló gyomorsav elég erős ahhoz, hogy közvetlenül lebontsa a fog felületét, vagy felpuhítsa azt, és később rétegenként kopjon el.

Rágás következtében természetes módon bekövetkezik fogkopás, és a refluxbetegségben szenvedő kísérleti alanyok körülbelül fele esetében hasonló mértékű fogeróziót mutattak ki, mint az egészségesekben. A refluxbetegek másik felében azonban többszöröse volt a fogkopás és erózió mértéke az egészséges alanyokénak.

Tantbirojn a következő tanácsokkal szolgált a refluxbetegségben szenvedőknek: Közvetlenül a gyomorsav-visszaáramlás epizódja után nem szabad fogat mosni, ilyenkor jobb a fluoridos szájöblítés. A fogorvosok fel tudnak írni speciális fogkrémet az ilyen betegeknek, és ezen kívül azt javasolhatják a refluxos pácienseknek, hogy fogaik védelmében vegyenek be savlekötő gyógyszert a refluxos epizód után. A xylitol tartalmú rágógumi is jó ötlet.

Forrás: Medipress