Ezeket látta már?

Figyelmeztetnek a kutatók: veszélyesek lehetnek az alkoholos szájvizek

veszélyes alkohol szájvíz rák fogágybetegség

Ön is szokott alkoholos szájvizet használni? Jól gondolja meg!

Igen sokan használnak a megfelelő szájhigiénia támogatására különböző szájvizeket, melyekkel nem csak friss lehelet érhető el, de elpusztíthatják a szájban, fogakon lévő kórokozókat és eltávolíthatják az ott maradt ételmaradványokat is. Egy új tanulmány szerint azonban jól meg kell választani, hogy milyen készítményt is használunk, ugyanis a kutatók szerint az alkoholos termékek megnövelhetik a fogágybetegségek és bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét.

Fontos szájüregi mikrobiom

A szájüregben jó és rossz mikroorganizmusok is jelen vannak, melynek egyensúlyában a szájhigiénia döntő szerepet játszik. Az itt lévő mikrobiom nélkülözhetetlen az emésztéshez és a száj egészségének megőrzéséhez.

- Az alkoholtartalmú szájvizek mindenféle mikroorganizmust megcéloznak a szájban, így még azokat is eltávolítják, amelyek jót tesznek a szervezetünknek - hívja fel a figyelmet Dr. Bibhakar Ranjan szájsebész, aki hozzátette, hogy ez igen nagy problémákat okozhat.

A Journal of Medical Microbiology című folyóiratban belga tudósok közzétették, hogy az alkoholos szájvizek megnövelhetik az ínybetegségek és bizonyos rosszindulatú daganatok (például vastagbélrák) kialakulásának kockázatát. A kutatók azt találták, hogy két baktériumfaj (Fusobacterium nucleatum és a Streptococcus anginosus) szignifikánsan nagyobb számban fordult elő az ilyen szájvizek napi használata után. Ezen kórokozók számos betegséggel, többek között ínybetegségekkel, valamint nyelőcső- és vastagbélrákkal hozhatók összefüggésbe. A tudósok emellett a jótékony Actinobacteria nevű baktériumtörzs csökkenését is megfigyelték.

Ha valaki rendszeresen alkoholos szájvizet használ, akkor több "lerakódás", fogkő keletkezik, mely számos szájbetegséget okozhat.

Dr. Ranjan szerint ennek ellenére az alkoholos szájvizek és a rák szoros összekapcsolására még mindig nincs elegendő bizonyíték.

- A rák és az alkoholtartalmú szájvizek közötti kapcsolatra nincs elég tudományos bizonyíték. Éppen ezért teljesen indokolatlan lenne, ha azt mondanánk, hogy ezen termékek használata az egyetlen oka a szájüregi vagy a szájgarati rák kialakulásának - mondta Dr. Ranjan, és hozzátette, hogy bár a szájvíz mindennapi használata nem szükséges, a heti kétszeri gargarizálás azonban csökkentheti a fogszuvasodás esélyét.

Kiknek érdemes alkoholmentes szájvizet használniuk?

Az alkoholmentes szájvizek nem pusztítják el az összes baktériumot, hanem új baktériumegyensúlyt hoznak létre, így igenis ezeknek is van helyük a megfelelő szájhigiéniában.

A kutatók szerint a szájszárazsággal küzdőknek (ami gyakori például cukorbetegség vagy a Sjögren-szindróma esetén) érdemes lehet előnyben részesíteni az alkoholmentes szájvizeket, csakúgy, mint azoknak, akiknek nagyobb fogpótlásuk van.

Csak rövid távon ajánlják az alkoholos szájvizeket

- Az alkoholalapú szájvizek széles körben elérhetőek - mondta Dr. Jolein Lauman, a tanulmány vezetője. Az emberek naponta használják ezeket rossz lehelet kezelésére vagy a parodontitis megelőzésére, ám tisztában kell lenniük a lehetséges következményekkel. Ideális esetben a hosszú távú használatukat szakembereknek kellene felügyelniük.

A kutatók ezért az eredmények birtokában azt javasolják, hogy ezeket szájvizeket inkább csak rövid ideig használjuk (hiszen ekkor biztonságosan alkalmazható), a hosszú távon nem ajánlják.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Csak óvatosan az otthoni fogfehérítéssel - óriási károkat okozhat vele

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szájvíz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához