Ezeket látta már?

Szédülés: ha ilyen testhelyzetben tapasztalja, nem a vérnyomása okozza!

szédülés, oka, vérnyomás, fertőzés, fül, testhelyzet egyensúlyvesztés

A szédülés hátterében több probléma állhat, ezért az orvosi kivizsgálás előtt fontos, hogy pontosan átgondoljuk, milyen tüneteket észleltünk.

A szédülés többféle betegség kísérő tünete lehet. A szédülés a térérzékelés zavara – az egyensúlyzavar érzése, mely több szervrendszer működészavarának következtében jön létre. Egyensúlyszervünk kétoldali, bonyolult, idegi áttevődésekkel működő rendszer, bármely részén keletkezik zavar, az kihatással van az egész rendszerünk működésére.

A szédülés hátterében álló okok igen szerteágazóak lehetnek:

 • neurológiai,
 • ortopédiai,
 • kardiológiai,
 • pszichés,
 • fül-orr-gégészeti problémák,
 • és cukorbetegség

is felmerülhet.

Jóindulatú helyzeti szédülés

A testhelyzettől függő jóindulatú szédülés (benignus paroxysmalis positionalis vertigo, BPPV) általában hirtelen kezdetű, heves, forgó jellegű szédülés, amely gyakran reggel vagy éjszaka jelentkezik először. A panasz nem tart sok ideig, maximum 40-45 másodperces, de mivel ijesztő érzés, a betegek általában úgy érzékelik, hogy hosszabb ideig fennáll. Nincs mögötte semmilyen olyan szervi elváltozás, amely a későbbiekben problémát okozhat.

A külső fültől befelé haladva, a dohhártya mögött a középfülben találjuk a hallócsontokat, melyek alakjuk után kapták a kalapács, üllő és kengyel neveket. A belső fül két fő része: a csigának nevezett hallószerv és a félkörös ívjáratokat tartalmazó labirintus: az egyensúlyszerv.

A szédülést fertőzés is okozhatja

Anélkül, hogy az emberi fül anatómiáját részletesen taglalnánk, a szédülés okainak megértéséhez fontos, hogy ismerjünk néhány részletet felépítésével és funkcióival kapcsolatban – magyarázza dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, a Fül-Orr-Gégeközpont orvosa. A hallás mellett a fül másik fontos feladata az egyensúly-érzékelés.

A meghűléses, influenzás panaszok szövődménye is lehet a középfül gyulladása. A vírusfertőzések az egyensúly ideget is érinthetik, amelynek gyulladása napokon, heteken át tartó szédülést is okozhat.

Testhelyzet-függő szédülés (BPPV)

A labirintusnak nevezett egyensúlyszervet folyadék tölti ki, amelyben apró kristályok találhatóak. Ha a leváló apró mészkristályok kórosan ingerlik az érzékelő sejtet, rövid ideig tartó forgó jellegű szédülés lép fel. A panaszok ez esetben jellemzően fekvő helyzetben, az ágyban, egyik oldalról a másikra forduláskor jelentkeznek.

Meniére-tünetcsoport

Az elváltozás során a belső fülben fokozott nyomású folyadék gyülemlik fel. Jellemzően 40 éves kor felett legtöbbször egy, ritkábban mindkét fülben jelentkező betegség. A több órán át tartó, erős hányingerrel járó szédülés mellett a betegeknél rendszerint halláscsökkenés, fülzúgás is jelentkezik. Az elváltozás hatására az érintett oldalon, idővel gyakran teljes hallásvesztés következik be.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A fentieken kívül a szédülés hátterében több probléma, elváltozás állhat. Az orvosi kivizsgálás előtt ezért fontos, hogy pontosan átgondoljuk, milyen tünetek jellemzőek az általunk tapasztalt szédülésre:

 • a panaszok rohamokban, hosszabb ideje fennállnak, vagy rosszabbodtak?
 • a szédülésen kívül jelentkezett-e egyéb panasz is: migrén, fülzúgás, halláscsökkenés, látászavar, hányinger, fejfájás, hányás?
 • volt-e egyéb, légúti betegsége a szédüléses panaszok kezdetét megelőzően, vagy azzal egy időben?
 • milyen napszakban, testhelyzetben jelentkeznek a panaszok?
 • mennyi ideig tart a roham?
 • milyen gyógyszereket szed rendszeresen?

Milyen vizsgálatokra van szükség?

A fül-orr-gégészeti vizsgálat feladata megállapítani, hogy az egyensúlyrendszer mely részében következett be károsodás, hol van a probléma kiindulópontja. A fizikális vizsgálatok mellett ebben képalkotó eljárások (CT, MRI) is segítséget nyújthatnak.

Amennyiben ezek alapján bebizonyosodik, hogy a probléma nem fül-orr-gégészeti eredetű, további vizsgálatokra lehet szükség. A szédüléses tünetek hátterében neurológiai, kardiológiai, esetleg reumatológiai probléma is állhat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fejfájás, rossz étvágy és szédülés : daganat korai tünetei is lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fülzúgás

Forrás: www.fulorrgegekozpont.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához