Ezeket látta már?

A Bátor Tábor Alapítvány 10 éve

A Bátor Tábor Alapítvány 10 éves! Idén ünnepli 10 éves születésnapját a Bátor Tábor Alapítvány, mely daganatos és krónikusan beteg gyerekeknek és családjaiknak szervez ingyenes élményterápiás táborokat.

A Hatvan város szélén található Bátor Táborban a gyerekek a többi között kipróbálhatják az íjászatot, a lovaglást, az evezést és a drótkötélpályát, kézműveskedhetnek, táncolhatnak és zenélhetnek. Olyan foglalkozásokon vehetnek részt, amelyek kipróbálására a betegségük miatt máshol nem lenne lehetőségük.

A Bátor Tábor Alapítvány 10 éve

"A Bátor Táborban visszatöltik azokat a pozitív energiákat, amiket a betegség eltüntet, elvesz a gyerektől" - mondja egy fiú azon a kisfilmen, amely a táborlakók életét mutatja be. "Akinek ki kellett hagyni egy évet az életéből, az itt sokat visszanyerhet" - fogalmaz a másik táborlakó. "Lelki terápia", "különleges dolgok", "a léleknek jó" - jellemzik a tábort, az élményeiket a gyerekek.

Évente 11 turnusban 620 gyerek érkezik a táborba, a magyarok mellett két turnusban lengyel, cseh és szlovák gyerekeket is vendégül látnak - tájékoztatott Küllői Péter, a Bátor Tábor Kuratóriumának elnöke kedden, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

Az akadálymentesített táborban 2001 óta több mint 3 ezer daganatos, cukorbeteg, vérzékeny, illetve krónikus ízületi gyulladásban szenvedő 0 és 18 év közötti gyereket, fiatalt fogadtak. Békési Andrea, a Bátor Tábor orvosigazgatója hangsúlyozta: a programok, a mindennapi kihívások lehetőséget nyújtanak arra, hogy a táborozók önbizalma, önértékelése növekedjen, a sikerélményt tudatosítják minden egyes résztvevőben. A tavaszi turnusokban testvértáborokat is szerveznek, amelyen a beteg gyerek egészséges testvérével vehet részt. Az őszi, családi táborokba a 7 év alatti kicsik a családjukkal mehetnek.

A táborban "mini kórház" működik, így a betegek orvosi kezelése folyamatos. Békési Andrea elmondta: a táborban önkéntes szakorvosok, szakápolók, dietetikusok és gyógytornászok felügyelnek a lakókra, de további önkénteseket szívesen fogadnak. A gyerekeket a kezelőorvosok javasolhatják a a "tábori kezelésre".

A Bátor Tábor tagja az Association of Hole in the Wall Campsnek amelyet az Oscar-díjas színész, Paul Newman alapított 20 évvel ezelőtt. A nemzetközi táborszövetségnek világszerte 11 olyan tagja van, amelyek élményterápiás módszerekkel táboroztatnak krónikus beteg gyerekeket.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához