Ezeket látta már?

Bohócdoktorok!

Egyre nagyobb az igény a bohócdoktorokra! Egyre nagyobb az igény a kórházban kezelt gyermekek gyógyulását, stresszoldását segítő bohócdoktorokra a hazai egészségügyi intézményekben, de e sajátos terápia térhódítása az anyagi lehetőségek függvénye.

Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatója a szervezet szerdán Pécsen tartott sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy bár sok helyen látnák őket szívesen, jelenlegi költségvetésük tíz kórház hatvanöt osztályán és egy idősek otthonában teszi lehetővé bohócdoktoraik rendszeres jelenlétét.

Bohócdoktorok!

Megjegyezte: jelenleg négy kórházzal tárgyalnak a jövőbeni együttműködésről, a távlati cél pedig, hogy a nevetésterápia minden, gyermeket gondozó egészségügyi intézményben elérhető legyen.

Utalt rá, hogy az első kórházi "bohócterápiás részleget" 1986-ban New Yorkban hozta létre Michael Christensen amerikai bohóc, amikor beteg testvérét látogatta meg egy gyógyintézetben. Azóta Európa több országában alkalmazzák a gyógyító nevettetést.

Magyarországon 1996-ban alakította meg az osztrák Rote Nasen Clowndoctors Szervezet a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt. A bohócok féléves speciális képzésben is részesülő profi színészek és előadóművészek, akik hetente legalább egyszer ellátogatnak a kórházban ápolt beteg gyermekekhez, hogy egy kis vidámságot vigyenek nekik szituációs játékokkal, zsonglőrködéssel, bűvészkedéssel, s egyebek mellett zenés előadásokkal.

Rékay Ágnes elmondta: a jelenleg huszonhét bohócdoktort foglalkoztató alapítvány tavaly húszezer, fennállása óta pedig mintegy százötvenezer gyermek gyógyulásához járult hozzá.

Kitért rá, hogy szerdától a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikáján két, frissen végzett bohócdoktoruk állt munkába, s az így négytagúra bővült "pécsi csapattal" az országban egyedülálló módon kettőről háromra növelhették a klinikán tartott heti "bohócvizitek" számát.

Decsi Tamás professzor, a klinika igazgató-helyettese a bohócdoktorok munkájával kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy bár maguk az egészségügyi dolgozók is igyekeznek mindent megtenni az intézményben kezelt gyerekek kikapcsolódásáért, a bohócdoktorok olyan eredményeket érnek el náluk, melyeket más eszközökkel nem lehetne.

Hangsúlyozta, hogy a felnőttek és gyermekek eltérően élik meg a betegséget és a kórházi gyógyulás folyamatát. Amíg a felnőtt felkészül és tervez, a gyermek a megszokott környezetéből hirtelen egy másik világba csöppen.

Forrás: MTI