Ezeket látta már?

Kullancscsípés után 2. (Beküldjük-e a kullancsunkat vizsgálatra?)

Ne küldjük be a kiszedett kullancsot vizsgálatra!

A kullancsok vizsgálatának nincs értelme, mert:

Kullancscsípés után 2. (Beküldjük-e a kullancsunkat vizsgálatra?)
  1. A kullancsok nagy része (akár 50%-a, de egyes vizsgálatokban 100%-a is) fertőzött lehet Lyme-baktériummal, tehát vizsgálat nélkül is minden kullancsot fertőzőnek kell tekinteni.
  2. Sok-sok betegünk volt már, akinek a negatív kullancslelete ellenére a csípés helyén megjelent a Lyme-folt, tehát a negatív lelet sem jelent biztonságot, hiszen minden vizsgálatnak van érzékenysége és megbízhatósága, de ez esetben ezekről a paraméterekről sem a laikusok, sem az orvosok nem tudnak. Nincs kizárva, hogy a vizsgálatot végzők sem tesztelték saját eljárásukat.
  3. Ha kimutatnak Lyme-baktériumot a kullancsban, 2%-nál nem nagyobb a valószínűsége, hogy a fertőzés át is megy az emberbe, ott meg is tapad, és betegséget is okoz.
  4. A pozitív lelet pánikot kelt a páciensekben, az orvosokat antibiotikum-kezelésre ösztönzi. A felírt/beszedett antibiotikum azonban többnyire kevés a Borreliák (Lyme-baktériumok) elpusztításához, hiszen kinek lenne kedve a teljes terápiás dózist - 98%-os valószínűséggel teljesen feleslegesen - beszedni? Az antibiotikum viszont megakadályozza a jellegzetes klinikai tünet, a Lyme folt kialakulását, késlelteti az immunválasz (ezt lehet a vérben mérni) kimutatását, ugyanakkor a kisebb dózis nem pusztítja el a kórokozókat. Ilyen helyzetben évekig rejtve maradhat a fertőzés!
  5. A pozitív kullancslelet után szerológiai (vér-) vizsgálatot javasolnak. A tesztek többsége azonban jelentős százalékban fals pozitív eredményeket ad, tehát jön – az egyébként felesleges – antibiotikum-kezelés.
  6. Van megbízható szerológiai (diagnosztikus) vizsgálat (COMPASS ld. későbbi cikkünkben majd), ez azonban két vérvételt, és ehhez kapcsolódó költségeket jelent. Persze, adott esetben még mindig jobb ezt, mint a felesleges kezelést, majd az azt követő ellenőrző vérvizsgálatokat választani...

következő cikkünkben: Mikor NE menjünk orvoshoz?

forrás:

Forrás: EgészségKalauz