Ezeket látta már?

Magyar siker: szívműtétek gyermekeken!

Újabb három sikeres szívműtétet hajtottak végre a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - jelentette be Ofner Péter főigazgató főorvos a budapesti intézményben tartott sajtótájékoztatón. Az egyik műtét jelentősége az volt, hogy Magyarországon először ültettek be hordozható műszívet gyerekbe - ismertette Ofner Péter főigazgató.

A másik két beavatkozást egy hét hónapos csecsemőn, illetve egy 23 éves fiatalemberen végezték el, mind a ketten szívtranszplantáción estek át.

Magyar siker: szívműtétek gyermekeken!

Ofner Péter az eseteket ismertetve elmondta: a beavatkozások különlegesek voltak, a legbonyolultabb szívsebészeti eljárásokat alkalmazták a műtétek során.

A műszíves beavatkozásról elhangzott, hogy a 16 éves Róbert évek óta súlyos szívizombetegségben szenvedett, szívizom-elernyedő képessége károsodott. A betegségéből fakadóan károsodott a tüdeje is, a beteg állapota folyamatosan romlott. Ebben az állapotban a mind a szív-, mind a szív-tüdőtranszplantáció ellenjavallott volt. A fiú végül a legkorszerűbb, kisméretű, a szívburokba ültethető keringéstámogató eszközt kapott. A beavatkozást február 8-án végezték el, azóta állapota stabilizálódott.

Prodán Zsolt főorvos elmondta, az eszközt teljesen beültették a szervezetbe, mindössze egy vékony kábel hagyja csak el a testet, és a műtéttel a korábbi rossz tüdőműködés is helyre fog állni. Róbert valószínűleg egy-két héten belül elhagyhatja a kórházat, és miután - az eszköznek köszönhetően - normalizálódott a tüdőverőér-nyomás a szervezetében, alkalmas lesz a transzplantációra.

A másik beavatkozásról elmondták, hogy a most hét hónapos Nimród súlyos, veleszületett szívfejlődési rendellenességgel jött világra, szíve bal kamrája hiányzott, testében csak úgynevezett egykamrás keringés kialakítására volt esély. Újszülött korban megműtötték, azonban állapota folyamatosan romlott, felkerült mind a magyar, mind az európai transzplantációs listára. Végül - 56 napos várakozás után - külföldről kapott új szívet, és január 10-én a kisfiút megoperálták, állapota jó, hamarosan ő is hazamehet.

A harmadik beavatkozást egy fiatalemberen, a 23 éves Mátén végezték el, aki szintén veleszületett szívrendellenességgel született. Őt egyéves korában már megoperálták, de tavaly keringési elégtelenséget állapítottak meg nála. Végstádiumú szívelégtelensége miatt került fel a magyar, majd az európai transzplantációs listára, műtétje január 28-án volt.

Ofner Péter hangsúlyozta: azzal, hogy Magyarország részlegesen csatlakozott az Eurotransplanthoz, csökkent a donorszervre való várakozási idő.

A főigazgató beszámolt arról is, hogy - egy januári minisztériumi rendeletben - a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetet jelölték ki a fejlődési rendellenességgel születettek felnőttkori transzplantációjára.

A budapesti intézet 2007 óta végez gyermekszív-transzplantációt. Azóta tizenkilenc gyermek és egy felnőtt betegen végeztel szívátültetést. A műszív-beavatkozások száma tíz volt, az érintettek közül nyolcan gyermekek.

Forrás: MTI