Ezeket látta már?

4 szokatlan tünet, amit pajzsmirigyprobléma is okozhat

vesebetegség, vese, tünet, ödéma, puffadt arc, dagadt arc, arcpuffadás

Vannak olyan panaszok, amelyről sokan nem is gondolnák, hogy pajzsmirigyzavar állhat a hátterében.

Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

1. Fülfájás

A pajzsmirigy probléma generálta fájdalom, ha van, akkor az általában a nyakra koncentrálódik, ám előfordulhat, hogy az állkapocsban és a fülekben is érezhető. Ez gyakran a szubakut pajzsmirigygyulladás következménye, amely néhány héttel egy felső légúti fertőzés után jelentkezhet.

2. Puffadt arc

Ha gond van a pajzsmiriggyel, az ödémát is okozhat. Ennek oka egyrészt a vízvisszatartás, másrészt az, hogy a betegség miatt hialuronsav halmozódhat fel a bőr alsó rétegében. Az arc így puffadttá, az ajkak teltebbé válhatnak, az ujjak megduzzadhatnak, sőt, a nyelv is megnagyobbodhat, ami akár horkolást, alvási apnoe-t is eredményezhet.

3. Változás a szaglás- és ízérzékelésben

Bár a covid megjelenése óta ezekről a panaszokról egyből a koronavírus fertőzés jut az emberek eszébe, ám érdemes tudni, hogy pajzsmirigyzavart is jelezhet (főleg alulműködést). Megfigyelések szerint 10 pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegből körülbelül 4 tapasztal valamilyen szaglászavart, míg 2-ből 1 kellemetlen ízt érezhet a szájában. A betegek leggyakrabban a keserű és az édes íz érzékelésénél tapasztalnak változást, amiért valószínű, hogy a T3-T4 arányának változásai felelősek. A szaglásban történő zavarok főleg az fT3 szinthez kapcsolódik, és kevésbé függ a TSH és a T4 hormonok ingadozásától. Szerencsére azonban néhány hónapos pajzsmirigyhormonpótló terápia után az íz és a szagérzékelés visszatér (ha nem is teljesen, de nagymértékben).

4. Sárga tenyerek

A sárgás árnyalatú tenyerek szintén jelzésértékkel bírnak, ráadásul nem is egy ritka tünete a pajzsmirigygondoknak. Leggyakrabban autoimmun Hashimoto-betegség áll a hátterében, mivel ekkor a béta-karotin nem képes megfelelően A-vitaminná alakulni, így annak felhalmozódása sárgás árnyalatúvá színezheti a bőrt.

Megfelelő kezeléssel a panaszok ellen

Szerencsére a pajzsmirigyzavarok nagy része gyorsan és egyszerűen kezelhető- mondja dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa. Ez legtöbbször gyógyszeres terápiát jelent, amikor az optimális tartományba szorítják vissza a pajzsmirigy hormonok szintjét. A kezelés megkezdése után a panaszok jellemzően elmúlnak, vagy legalább nagymértékben csökkennek. Azt azonban tudni kell, hogy a terápiát általában a betegnek élete végéig alkalmaznia kell, máskülönben a panaszok ismét megjelennek, esetleg súlyosabb szövődmények lépnek fel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fáradtság és hízás - ha ezeket tapasztalja, érdemes endokrinológiára mennie

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#pajzsmirigy

Forrás: Endokrinkozpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához