Ezeket látta már?

Így hat a kevés tesztoszteron az agyra, az alvásra és a közérzetre

alacsony tesztoszteron hatása szőrnövekedés alvás depresszió

A tesztoszteron alacsony szintje nem csak a termékenységre, az agyra is komoly hatással van!

Amikor a tesztoszteron hormont említjük, akkor a legtöbb ember fejében a férfiak szexuális egészsége, illetve a szőrnövekedés vagy az izomtömeg jelenik meg. Ez érthető, mivel ez az androgén hormon a férfi nemi jellegekért is felelős, de hatásai ennél azért lényegesen szerteágazóbbak, vagyis, ha probléma van a termelésével, az nagyon sok más területen is megmutatkozik. A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

A tesztoszteron és az agy

Elsősorban férfi hormonként tekintünk rá, de természetesen a nőkben is jelen van. Kapcsolatba hozzák a térlátással, a képi memóriával és az agresszióval is, de a tesztoszteronnak az agyra gyakorolt hatásait sem szabad elfelejteni. A mentális egészséghez ugyanis a tesztoszteron megfelelő termelésére is szükség van, ami napjainkban sajnos nagyon sok esetben nem megfelelő.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a 21. században a férfiak termékenységének drasztikus hanyatlásával is szembe kerülünk, de sokan nem kötik össze a tesztoszteron szintjének csökkenésével a jelenséget, holott ez is igen sok esetben kíséri a termékenységi hanyatlást. A kiváltó okok közt többnyire ugyan azokat érhetjük tetten, vagyis a környezeti ártalmak romboló hatásait, illetve az étkezéssel és a rendszeres mozgással sem mindig jól pótolható tápanyagokat - vagyis az ezekből következő tápanyaghiányos állapotokat.

A tesztoszteron a mentális egészségben is fontos szerepet játszik. Ahogyan azt mostanra sok tanulmány is igazolta, különböző reakciók révén nem csak az ingerlékenységet képes fokozni, de a fáradságot, a szorongást és a depressziót is, sőt, hangulatingadozásokat is kiválthat a tesztoszteron alacsony szintje.

Stressz, depresszió, alváshiány

Az alacsony termelés következtében például romlik az alvás minősége, ez pedig fáradékonyabbá, dekoncentrálttá tesz minket. Az alacsony hormonszint mellett ez is fokozza a stresszt és a depressziót, vagyis 22-es csapdájába kerülhetünk.

Sokszor ráadásul úgy van jelen a tesztoszteron szintjének csökkenése, hogy annak hátterében nem áll semmilyen betegség vagy más eltérés, pusztán a tápanyaghiányos állapotok következménye. Ez azonban tulajdonképpen jó hír, hiszen, ha erről van szó, a helyreállítás is viszonylag gyorsan megoldható. Szakorvos felkeresése viszont még ilyenkor is indokolt lehet, hiszen a tápanyaghiányos állapotok tartós jelenléte sok komoly betegség elindítója is lehet – mondja Ratkó Tünde.

Tápanyagok pótlása

Nem könnyű feladat megfelelően és egészséges étkezni, de azért nem is lehetetlen, mint ahogyan a rendszeres mozgás sem megoldhatatlan feladat. De mi a helyzet akkor, ha a problémák még így is fent állnak? Hiszen ez elég gyakran előfordul, mert a környezeti ártalmak nem csak a szervezetet, hanem az élelmiszereket, pontosabban azok beltartalmát is érintik - ráadásul itt jelen van még a tömegtermelés és a vegyszerezés negatív hatása is.

A tápanyagpótlás hatékony eszköze lehet egy jó férfivitamin, amennyiben megfelel néhány kritériumnak. A férfiak tápanyagigényei eltérnek a nőkétől, vagyis érdemes kifejezetten az erősebbik nemre szabott készítményt választani. Minden hasonló készítmény esetében kulcskérdés a hasznosulás és a komplexitás. Mivel azt meghatározni, hogy mely tápanyagból lépett fel hiány nem éppen egyszerű, ráadásul a hiányállapotok jellemzően nem egyetlen tápanyaghiány nyomán jönnek létre, így mindenképpen sok összetevős készítmény mellett voksoljuk.

A hasznosulás kérdése ennél összetettebb. Az anyagokat ugyanis nem elég bevinni a szervezetbe, lehetőleg ezt biológiailag aktív formában kell megtenni. Egy vitaminkészítménnyel bevitt anyag hasznosításához a szervezetnek az adott anyagon egy sor biokémiai átalakítást kell végeznie, mire ténylegesen használhatóvá válik.

Ez energiaigényes, így sokszor a bevitt tápanyagok nagy mennyisége egyszerűen kiürül a vizelettel, a szervezet azokat nem képes hatékonyan hasznosítani. A szerves kötésben (jellemzően -citrát és -glükonát kötési típusok) bevitt anyagok ezzel szemben lényegesen kevesebb átalakításon kell átessenek, így hasznosulásuk a szervezetben akár 80%-kal is jobb, vagyis érdemes ezeket a kötési formákat keresni az adott készítményekben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lassan, és nehezen indul meg a vizelet? Van, amikor daganat az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

prosztata

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához