Ezeket látta már?

Pajzsmirigyzavar is okozhat csontritkulást: ezek a hétköznapi tünetek utalnak rá!

csontritkulás pajzsmirigyzavar tünet kezelés

A pajzsmirigyzavarok tünetei igen változatosak, hiszen a szerv által termelt hormonok szintjei az egész test működésére hatással vannak.

Nem véletlen az, ha valakinek valamilyen általános jellegű problémája van - hajhullás, menstruációs zavarok, rossz közérzet, stressz, depresszió -, akkor mindenképp érdemes pajzsmirigy betegség után kutakodni.

A pajzsmirigy egy fontos endokrin mirigy, amely bizonyos hormonokat termel és bocsát ki. A pajzsmirigy fő feladata az anyagcsere szabályozása,a szervezet energiafelhasználása. Néha a pajzsmirigy nem működik megfelelően - ezek az állapotok gyakoriak és kezelhetők.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája arra figyelmeztet, hogy bizony a csontritkulás hátterében is a pajzsmirigy elégtelen vagy túlzott hormontermelése is meghúzódhat.

Mi a csontritkulás oka, és hogyan függ össze a pajzsmiriggyel?

A csontritkulás több okra vezethető vissza: a túl lassú csonttermelődésre, a túl gyors csontpusztulásra, valamint a rossz minőségű csontok képződésére. Lényegében a csontritkulás akkor kezdődik, amikor a csont lebontása nagyobb mértékű, mint a csont építése.

Csontritkulással elsősorban a klimax után találkozni, amikor lecsökken az ösztrogén mennyisége (az ösztrogén ugyanis komoly szerepet játszik a csont épülésében). Emellett vannak még olyan állapotok és betegségek, melyek fennállása szintén megnöveli a csontritkulás esélyét (másodlagos csontritkulás). Ilyen például az anorexia, bizonyos felszívódási zavarok, autoimmun betegségek, illetve olyan endokrinológiai problémák is, mint a mellékvesekéreg túlműködése, pajzsmirigyzavarok, mellékpajzsmirigy betegsége.

Másodlagos előidézhető állapotok

 • anorexia nervosa
 • hiperprolaktinémia
 • pajzsmirigy működési zavar
 • mellékpajzsmirigy működési zavar
 • mellékvesekéreg túlműködés
 • emésztési és felszívódási zavarok
 • csontvelő betegségek
 • autoimmun betegségek
 • alkoholizmus
 • reumatoid artritis
 • mozgásképesség elvesztése
 • szteroid-kezelés

Pajzsmirigyzavar: pici szerv, sok gond

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő apró szerv, melynek hátsó oldalán található a mellékpajzsmirigy. Ez utóbbi a PTH (parathormon) termelődéséért felelős, ami a kalcium szintjét növeli, míg a foszforét csökkenti. Ha csökken a kalcium szint, úgy a PTH szintje megnő, és kompenzálásként a csontokból elvonja az ásványi anyagokat- így csontritkulást, rossz minőségű csontokat eredményez.

Nem csupán a mellékpajzsmirigy, de a pajzsmirigy zavarai is okozhatnak csontritkulást, ráadásul annak több formája is.

A pajzsmirigy alulműködés esetén csökken a csontok újjáépülése, így több pusztul, mint amennyi keletkezik, mivel a magas TSH negatív hatással van a csontforgalomra. Ráadásul a csontok egészségéhez szükséges ásványi anyagok lassabban tudnak beépülni, így megnő a csonttörés rizikója is.

Így kerülheti el a csontritkulást!

Sokan úgy gondolják, hogy ha az alulműködés ilyen problémákat generál, akkor a túlműködés inkább pozitív irányba tolja el a csontok állapotát, de ez közel sincs így. Túlműködés esetén felgyorsul a csontanyagcsere, és bár valóban több csont képződik, de több is pusztul el, mindemellett pedig csökken a csontok ásványi anyag tartalma is, így 10-20 %-kal csökken a csontsűrűség.

Mindezeken kívül érdemes megemlíteni, hogy a pajzsmirigyzavarok gyakran D-vitamin hiánnyal járnak együtt, mely szintén negatív hatást gyakorol a csontok egészségére- hívja fel a figyelmet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Mikre kell ügyelni?

Először is fontos, ha valaki csontritkulással, gyakori csonttöréssel küzd, mindenképp gondoljon (mellék)pajzsmirigy problémára is, hiszen, ha fennáll valamilyen zavar, azt kezelni szükséges! Ez fordítva is igaz, vagyis, ha valaki tisztában van a betegségével, rendszeresen járjon el csontritkulás, csontsűrűség szűrésre, valamint ellenőriztesse a D-vitamin szintjét!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Csontsűrűség mérés - ezt érdemes a vizsgálatról tudnia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához