Ezeket látta már?

Nem csak a hőség okozhat erős izzadást - ez a 4 betegség is állhat a hátterében

fokozott izzadás betegség pajzsmirigy túlműködés szívbetegség cukorbetegség

Gyakori, amikor hormonzavar okozza ezt a kellemetlen panaszt.

Az izzadás természetes és szükséges folyamat, hiszen a hőszabályozás fontos része. Hogy ki mennyit izzad, azt számos tényező befolyásolja: egyéni érzékenység, kinti hőmérséklet, testsúly, hidratáltsági állapot, stressz, mozgás, stb. De mi van akkor, ha már zavaró mértéket ölt? Csakis a hőség okolható érte?

Miért izzadunk?

Az izzadás a hőszabályozás részét képezi, mivel így segíti a szervezet hűtését. Így, amikor a hőmérséklet emelkedik, a verejtékmirigyek (kb. 2-4 millió) működésbe lépnek és - főleg vízből és sóból álló - verejtéket választanak ki a bőr felszínén. Számos tényező okozhat izzadást, többek között:

 • fizikai tevékenység
 • környezet magas hőmérséklete
 • félelem, stressz szorongás
 • fertőzések
 • láz
 • hormonszint ingadozása
 • bizonyos ételek, italok (pl. erős, csípős ételek)
 • méreganyagok

Mikor beszélünk fokozott izzadásról?

Hyperhidrózis (fokozott izzadás) a verejtékmirigyek túlműködésének eredménye, melynek során többet izzadunk, mint amennyire testünknek szüksége lenne a hőmérséklet szabályozásához. Tünetei különböző súlyosságúak lehetnek, valamint előfordulhat, hogy a panaszok jönnek-mennek, de az is lehet, hogy állandó jelleggel jelen vannak. Ez pedig igen komoly hatást gyakorolhat a mindennapokra, a mentális egészségre is.

A fokozott izzadás legtöbbször a tenyereken jelentkezik, ám felléphet a hónalj, az arc, a derék és a nemi szervek területén is.

Mikor forduljon orvoshoz?

 • Az izzadás megzavarja a napi rutint.
 • Szorongást, társadalmi visszahúzódást okoz a probléma.
 • Hirtelen jobban izzad, mint máskor.
 • Látszólag ok nélkül éjszakai izzadást tapasztal.

Van, hogy betegség okozza az erős izzadást

A hyperhidrózis lehet elsődleges és másodlagos is - ez utóbbi a gyakoribb, amikor valamilyen mögöttes egészségügyi állapot, vagy valamilyen gyógyszer okozza a problémát. A leggyakrabban a következő betegségek állnak a panasz hátterében:

Parkinson-kór

A Parkinson-kór egy olyan neuro-dege­neratív betegség, melynek oka, hogy az agy dopamin-termelő területén a mozgás koordinációjáért felelős idegsejtek károsodnak valamint csökken az ingerületátvivő dopamin termelődése is. Az állapotban szenvedők gyakran tapasztalnak fokozott izzadást is, mivel zavar keletkezhet az idegrendszer azon részében, amely az izzadást szabályozza.

Cukorbetegség

A tartósan magas vércukorszint köztudottan jelentősen károsíthatja az idegeket. Ez gyakran a verejtékmirigyeket irányító idegeket sem kíméli, így előfordulhat, hogy ezek mindig „be vannak kapcsolva", ami túlzott izzadást okozhat. Ráadásul a vércukorszint szélsőséges ingadozása is okozhatja a panaszt. Gondoljunk csak a hipoglikémiára, melynek egyik jellegzetes tünete a verejtékezés. Ekkor ugyanis a csökkenő vércukorszint hatására adrenalin termelődik, ami az erek szűküléséhez és a verejtékmirigyek aktiválódásához vezet.

Szívbetegség

Amikor az artériák összeszűkülnek, úgy a szívnek keményebben kénytelen dolgoznia, hogy biztosítsa a vér normál áramlását. Emiatt azonban válaszul a test el kezd izzadni, hogy csökkentse az ekkor fellépő magasabb hőmérsékletét. Ez igen gyakori a szívpanaszokkal küzdő nőknél, és sajnos nem ritka, amikor a problémát összetévesztik a menopauza jeleivel.

Pajzsmirigy túlműködés

Amikor a pajzsmirigy túl sok hormont termel, a szervezett működése fokozott üzemmódra kapcsol. Az anyagcsere, az emésztés, a szívműködés felgyorsul, és bizony a verejtékmirigyek is jobba aktivizálódnak. Az érintettek testszerte tapasztalhatnak erős izzadást, ráadásul nem csak nappal, de éjszaka is. A panaszt csak fokozza az, hogy a hormonzavarban szenvedőknél jelentősen csökken a melegtűrésük is.

Megfelelő terápiával a fokozott izzadás csökkenthető

Másodlagos hyperhidrózis esetén a fokozott izzadás elsősorban az alap betegség terápiájával mérsékelhető. Ez a legtöbb esetben gyógyszeres kezelést jelent, olykor műtéti beavatkozás indokolt.

Emellett léteznek olyan szerek, melyek szintén csökkenthetik tüneteket: pl. béta-blokkólók, antidepresszánsok, de a botox is igen hatásos beavatkozás fokozott izzadás esetén.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Éjszakai izzadás és reggeli fáradtság: ilyen, amikor limfóma okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

izzadás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához