Ezeket látta már?

Kék vagy zöld színű vizelet: nem mindig kóros, de ebben az esetben gyanút keltő

vizelet, vizelet színe, spárga, élelmiszer

Milyen a "normális" vizelet színe, és mit jelez, ha eltér attól? Mutatjuk.

A vizelet színét többféle étel is elszínezheti. Akár még zöldre is.

A vizelet színe árulkodó lehet

A vizelet elsősorban arra utalhat, hogy elegendő folyadékot fogyasztunk-e. Minél sötétebb ugyanis a vizelet színe, annál valószínűbb, hogy túl keveset iszunk, és egyre közelebb vagyunk a dehidratáltsághoz. Arra érdemes tehát törekedni, hogy a vizeletünk színe világos szalmasárga legyen, ez ugyanis a megfelelő folyadékbevitelt jelzi. Bár a dehidratáltság pontos diagnózisához természetesen vérvizsgálat szükséges, ez az önellenőrzés segíthet megelőzni az enyhe dehidratáltsággal összefüggő tüneteket, például a fejfájást vagy a koncentrációs nehézségeket.

Mitől sárga a vizelet?

A vizelet sárga színe egy urobilin nevű vegyületnek köszönhető, mely a bevitt ételek és italok feldolgozásakor keletkező melléktermék, melyet a vesék választanak ki. Ez a sárga szín azonban számos árnyalatban létezhet, az egészen sötét borostyánszínűtől a majdnem teljesen átlátszóig, és az egyes embereknél is folyamatosan változhat a vizelet színe, elsősorban a hidratáltsági állapottól függően. Azonban érdemes rendszeresen megvizsgálni a vizelet színét, mert bizonyos esetekben igencsak árulkodó lehet. Ha pedig a megszokottól nagyon eltérő színt tapasztalunk, minél előbb keressük fel az orvosunkat!

A B-vitamin is színezi a vizeletet

Az élénksárga vizelet például a B-vitaminok nagy mennyiségére utal. Ettől általában nem kell megijedni, a B-vitaminok ugyanis vízben oldódóak, és a felesleg egyszerűen távozik a szervezetünkből. A narancssárga vizelet részben a nagy mennyiségű béta-karotinra utal, de bizonyos gyógyszerek (például antibiotikumok, húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazott szerek) mellékhatásaként is jelentkezhet a narancssárga elszíneződés. Ez általában a gyógyszerszedés abbahagyásakor el is múlik. A sötétebb narancssárga, barnás vizelet azonban sárgaságra, májproblémákra utal, de jellegzetes tünete a rhabdomyolisis nevű tünetegyüttesnek, mely a vázizomzat sérülésével van összefüggésben.

Élelmiszerek okozta elszíneződés a vizeletben

A piros, rózsaszínes vizeletet egyrészt okozhatja az étrendünk: bizonyos élelmiszerekben, például a céklában olyan vegyületek találhatóak, melyek a székletünket és a vizeletünket is "megfestik". Ebben az esetben a pirosas vizelet egy-két napon belül elmúlik. Azonban, ha hosszabb ideig is vöröses árnyalatú a vizeletünk, esetleg vérpöttyös, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ez ugyanis több súlyos betegség tünete is lehet, a bakteriális fertőzésektől a vesekövekig, a prosztatagyulladástól a vesekövekig, sőt sérülések, vagy fizikai megerőltetés következménye is lehet a véres-piros vizelet.

Veseköve van? A vesekő típusa mondja meg, mi a helyes étrend - olvasson tovább!

Meglepő, de a vizeletünk akár kék vagy zöld színű is lehet

Ezt a leggyakrabban szintén az elfogyasztott ételek, például a spárga okozza. Jóval ritkább, hogy a kék vagy zöld vizelet súlyosabb betegségre, például fertőzésre vagy valamilyen genetikai betegségre utaljon. Ettől csak akkor kell tartani, ha úgy észleljük az elszíneződést, hogy nem ettünk sem spárgát, sem pedig élénk kék színezőanyagot tartalmazó ételeket. Akárcsak a rózsaszín vizelet esetében, az hogy meddig tart a vizelet színének megváltozása, szintén jó iránymutató lehet. Ha ugyanis egy-két nap után visszatér a megszokott sárgás szín, akkor valószínű, hogy az étrendünkben keresendő az eltérés oka.

Ritka betegség a sötét vizelet mögött

Igen ritka, hogy valaki vizelete egészen sötétbarnává vagy feketévé váljon. Ennek a jelenségnek a hátterében egy genetikai rendellenesség, az akut intermittáló porfíria (AIP) áll, mely tulajdonképpen egy enzim hiányára vezethető vissza. A vizelet elszíneződése mellett hasi fájdalmak, hányás, izomfájdalmak, emésztési zavarok, fokozott izzadás, remegés is jelentkezhetnek, és jellegzetesek a pszichés tünetek, például a paranoia, a depresszió, a szorongás, a hallucinációk. Az AIP 100 000 emberből mindössze 5-10-et érint.

Bár nem egyértelmű elszíneződés, a vizelet fehéressé, zavarossá válása általában súlyos bakteriális fertőzésre utal. Természetesen, ezt más tünetek is kísérhetik, például altesti fájdalom, vizeléskor jelentkező égő, csípő érzés, esetenként láz, hidegrázás is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért okozhat nagy bajokat már egy kisebb káliumhiány is!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rákkeltő

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához