Ezeket látta már?

A migrén súlyosabb kockázatokkal járhat!

A migrén növeli az agyi érkatasztrófa kockázatát! A migrénben szenvedő emberek esetében az átlagos népességhez viszonyítva a duplája az érelzáródás miatt kialakuló stroke kockázata - állítják amerikai kutatók, akik eredményeikről az American Journal of Medicine című orvosi folyóiratban számoltak be.

Az agyi érkatasztrófa, a stroke leggyakrabban azért következik be, mert a szükségesnél kevesebb vér jut az agyba. Az agy vérellátási zavarának többféle oka lehet, például egy szívből elszabaduló vérrög, de kiválthatja a nyaki vagy a koponyán belüli erek szűkülete is. Ennek alapján a stroke-nak alapvetően két típusát különböztetik meg: az úgynevezett ischaemiás, azaz vérhiányos, valamint a vérzéses stroke-ot, az agyvérzést.

A baltimore-i Johns Hopkins University School of Medicine kutatói 21, 1975 és 2007 között végzett nemzetközi vizsgálat adatait elemezték, amelyben 662 ezer felnőtt vett részt. A résztvevők egy része migrénben szenvedett, a másik része pedig nem.

A legtöbb vizsgálat figyelembe vett olyan kockázati tényezőket is, amelyek megmagyarázhatják a migrén és a stroke közötti kapcsolatot: ezek a kor, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, dohányzás és a túlsúly.

A féloldali görcsös fejfájás, a migrén okai nem teljesen tisztázottak. A fejfájást az agyi erek átmérőjének gyors változása okozza, amelyek a roham kezdetén összehúzódnak, majd kitágulnak. Az egyik elmélet szerint a migrénben szenvedő betegek egész érrendszerének funkcionális zavaráról van szó, ami megmagyarázhatja a stroke megemelkedett kockázatát, és mint némely vizsgálat kimutatta, a szívroham veszélyét is.

Senki sem tudja azonban, hogy a migrénes rohamok megelőzésére szolgáló gyógyszerek alkalmazása kihat-e valamilyen formában a kardiovaszkuláris kockázatokra. Mint a kutatók rámutatnak, egyrészt a féloldali görcsös fejfájás megelőzésére szolgáló bizonyos gyógyszerek elméletileg csökkenthetik ugyan a szív- és érrendszeri problémák veszélyét, másrészt viszont érszűkítő hatásuk nem csupán az agyban, hanem az egész szervezetben érezteti érszűkítő hatását.

Akárhogy van is, Saman Nazarian, a Johns Hopkins University School of Medicine docense szerint a migrénben szenvedőknek különösen oda kell figyelniük az olyan rizikófaktorokra, mint a magas vérnyomás vagy a diabétesz. "A migrénes betegeknek tartózkodniuk kell a dohányzástól, kezeltetniük kell esetleges hipertóniájukat és cukorbetegségüket" - emelte ki.

A kutató ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: annak ellenére, hogy a migréneseknél kétszer magasabb az agyi érkatasztrófa rizikója, a kockázat meglehetősen alacsony. Egy, a közelmúltban elvégzett vizsgálat során 6100 migrénben szenvedő felnőtt beteg 2 százalékának kórelőzményében szerepel a stroke. Az 5243 nem fejfájós felnőtt esetében ez a mutató 1,2 százalék volt.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához