Ezeket látta már?

Agyvérzést kapott, elvesztette a beszédkészségét, 18 év után most újra beszél

stroke, agyvérzés, beszédzavar, mesterséges intelligencia

Egy agyi implantátumnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően újra beszél egy nő, aki szélütést kapott.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy egy szélütés miatt megbénult, beszédkészségét elvesztett nő avatáron keresztül újra beszél 18 év némaság után, egy agyi implantátumnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően:

"2005-ben az akkor 30 éves amerikai Ann Johnson szélütést szenvedett, ami miatt súlyos mértékben lebénult és nem volt képes beszélni. Legjobb esetben olyan hangokat tudott kiadni, mint „ó” és „á”, de az agya még mindig termelt jeleket.

Most, 18 évvel Johnson agyvérzése után egy kísérleti technológia az agyi jeleket hallható szavakká alakította át, lehetővé téve számára, hogy digitális avatáron keresztül kommunikáljon.

A Kaliforniai Egyetem kutatói által kifejlesztett technológia Johnson agyának felszínére helyezett implantátumon alapul a beszéddel és nyelvvel kapcsolatos területeken.

Az implantátum, amelyet Johnson egy tavalyi műtét során kapott, 253 elektródát tartalmaz, amelyek érzékelik a több ezer idegsejtből érkező agyi jeleket. A műtét során az orvosok egy portot is telepítettek Johnson fejébe, amely egy kábelhez csatlakozik, amely az agyi jeleket egy számítógépbe továbbítja.

A számítógép mesterséges intelligencia algoritmusokat használ arra, hogy az agyi jeleket mondatokká fordítsa le, amelyek egy digitálisan megalkotott figurán (avataron) keresztül szólalnak meg. Tehát amikor Johnson megpróbált kimondani egy olyan mondatot, mint „Nagyon jó Önt újra látni”, az avatar a közeli képernyőn hangosan kimondta ezeket a szavakat.

A rendszer lényegesen gyorsabbnak és pontosabbnak tűnik, mint a korábbi technológiák, amelyek hasonló bravúrokat kíséreltek meg, és lehetővé tette Johnson számára, hogy viszonylag kiterjedt szókincs használatával kommunikáljon.

A kutatók egy régi felvételt használtak fel, amelyen Johnson az esküvőjén beszélt, hogy személyre szabják az avatár hangját. A rendszer Johnson agyi jeleit is átalakította az avatáron látható mimikává, például összeszorított ajkakká és olyan érzelmi kifejezésekké, mint például a szomorúság vagy a meglepetés."

Mit tegyünk stroke esetén?

A stroke nem fáj, így a tüneteket sokan elbagatellizálják, nem fordulnak orvoshoz, ezzel veszélyeztetik a későbbi felépülést vagy akár az életüket is. A stroke tünetei lehetnek:

  1. hirtelen fellépő féloldali végtaggyengeség, bénulás,
  2. ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen)
  3. hirtelen kialakuló beszédértési- vagy hangképzési zavar (afázia), szóformálási nehézség
  4. hirtelen bekövetkező látászavar, kettős látás, látótér kiesés, látásvesztés.
  5. Ha bizonytalanok vagyunk a tünetek felismerésében, akkor néhány egyszerű feladatot érdemes elvégeztetni a beteggel:
  6. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! Arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá vált?
  7. Emelje fel vízszintesig mindkét karját! Lehanyatlik-e valamelyik keze?
  8. Ismételjen meg egy egyszerű mondatot! Összefolynak a szavai? Helytelenül ismétel? Nem talál egyes kifejezéseket?

Ne feledjük, hogy mindössze 4,5 óra áll rendelkezésre a kezelés megkezdéséig!

Stroke gyanúja esetén azonnal hívjunk mentőt és arra is gondoljunk, hogy pontos információval segítsük a mentőket, hogy a helyszínen mielőbb eljussanak a beteghez.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így zsibbad az ujja, azonnal hívjon mentőt!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívinfarktus

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához