Ezeket látta már?

Ezek voltak a demencia első tünetei Bruce Willisnél

bruce willis

Több évvel ezelőtt jelentek meg a demencia, szellemi hanyatlás tünetei Bruce Willisnél.

Bruce Willis és Demi Moore egyik lánya, Tallulah a Vogue-nak írt hosszas esszében ír apja demenciájáról.

Bruce Willis családja még 2022 márciusában jelentette be, hogy a színész visszavonul a színészkedéstől. A színésznél afáziát diagnosztizáltak, ami egy agykárosodás okozta nyelvi rendellenesség, amely befolyásolja az ember kommunikációs képességét. 2023 februárjában pedig a család a nyilvánosságra hozta, hogy a színész frontotemporális demenciában szenved.

"Már régóta tudtam, hogy valami nincs rendben" - írja a 29 éves Tallulah Willis, aki esszét írt a Vogue-nak édesapja állapotáról.

"Egyfajta homályos reakcióképtelenséggel kezdődött, amit a család a hollywoodi halláskárosodás számlájára írt." - emelte ki Tallulah. Később egyre gyakrabban fordult elő, hogy az édesapja nem tudott válaszolni. Mivel akkor még csak kamasz volt, azt hitte, hogy az édesapja az új családja miatt elveszítette az érdeklődését iránta. Ezután Tallulah 4 évig szenvedett anorexiától, de küzdött az alkohollal és a depresszióval is, így édesapja szellemi hanyatlását ameddig lehetett kerülte, tagadta.

Tallulah Willis hozzátette, hogy bár a családja most a "gyász kezdetén" van, de vigaszt találnak abban, hogy megpróbálják megkönnyíteni a színész életét.

"Minden alkalommal, amikor apám házában járok, rengeteg fotót készítek, kincset keresve olyan dolgokban, amelyekre korábban nem is fordítottam nagy figyelmet. Minden hangüzenetét elmentettem tőle egy merevlemezre. Még mindig tudja, hogy ki vagyok, és felragyog, amikor belépek a szobába" - írta Tallulah.

Mi az a frontotemporális demencia?

A frontotemporális demencia (FTD) a demencia szindrómák 3-10%-áért felelős. Az elnevezés egy gyűjtőfogalom, melybe olyan agyi rendellenességeket sorolnak, melyek az agy homloklebenyét (frontális lebeny) és/vagy a halántéklebenyét (temporális lebeny) érintik. Ezek az agyterületek felelősek a személyiségért, a viselkedésért, a beszélt nyelvért és annak megértéséért.

A betegségre jellemző tünetek

  • az intellektuális képességek romlása,
  • a személyiség megváltozása,
  • a viselkedés- és hangulatzavarok.
  • A páciensek elveszthetik nyelvi képességeiket is.

A frontotemporális demencia esetében a memória az Alzheimer kórral ellentétben sokáig ép maradhat. A betegség előrehaladott szakaszában is sokáig érintetlen marad a térbeli tájékozódás képessége. A betegség fiatalabb korosztályt érint, mint az Alzheimer kór, általában 45-65 éves kor között diagnosztizálják. A betegség lefolyása 5-15 év.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A kutatók szerint ez az étrend megvédhet a demenciától

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#demencia

Forrás: Vogue/EgészségKalauz