Férfi és női fejfájás: hasonlóságok és különbségek

#egészség
2014.05.13. Módosítva: 2015.11.04.

A fejfájást nem csak típusai szerint különböztethetjük meg, hanem vizsgálhatjuk aszerint is, hogy férfiak vagy nők körében jelentkezik gyakrabban. A nemek szerinti elkülönítés gondolatára azonnal eszünkbe jut a női fejfájás sztereotip jelensége, mely általában mosolyt csal az arcokra. Tudományosan bizonyítható azonban, hogy a nők körében sokkal gyakoribb a fejfájás, ami biológiailag (szinte) minden esetben indokolt, köszönhetően a ciklikus hormonális változásoknak.

Fejfájási hajlamot örökölni is lehet, ez az esetek 50-70%-ban kimutatható. Noha az öröklődés nem biológiai nemhez kötött, a nemi kromoszómák szerepét valószínűsíti, hogy a primer egyik típusa jellegzetesen nőkön, másik típusa pedig férfiakon gyakoribb. A genetikai okokon túl fejfájóssághoz vezethet az egyéni érzékenység, az idegi hírvivő molekulák anyagcseréjének különbségei, vagy esetleges érfejlődési rendellenesség is.

A női fejfájás

Tény, hogy a nőket gyakrabban kínozza fejfájás, mint a férfiakat. Ennek oka, mint már említettük, a hormonháztartásban keresendő. Az ösztrogén hormon vérszintjének havi vérzés előtti leesése kimondottan fejfájást kiváltó tényező. A migrénes nők 14 százalékánál a rohamok bizonyítottan a ciklushoz kötődnek. Jó hír, hogy a fejfájós nők helyzete sokat javulhat terhesség idején, valamint később, a változókor elmúltával is.

Érdekesség:

Jó tanács: ha előre tudható a migrénes fájdalmak jelentkezése, napi 360 mg mennyiségű magnézium bevételével a roham enyhíthető.

A férfi fejfájás

Másnaposság. Ez az állapot ugrik be elsőként, amikor egy fejfájós férfit próbálunk felidézni magunkban. Valóban gyakori lehet, különösen egy bizonyos életszakaszban, mondjuk késő középiskolás kortól körülbelül a legénybúcsúig. Ezen elkerülhető jelenségen kívül igen jellemző az erősebbik nemre a cluster típusú fejfájás. A férfiak és a nők aránya e tekintetben 6:1, leginkább érintettek a 20-40 év közötti férfiak.

Ez egy hirtelen fellépő, féloldali, szem körüli fejfájás, mely gyakran napokon, sőt heteken keresztül kiújul, viszont rövidebb ideig tart (10 perc – 1 óra). Gyakran jár együtt orrdugulással, orrfolyással, arcpirossággal. A betegség neve halmazt jelent, ez is utal rá, hogy a fejfájás halmozottan jelentkezik. Ezek a periódusok általában az év ugyanazon szakára esnek, és nagyjából hat hétig tartanak. Ezt minden esetben fájdalommentes időszak követi. Évente-kétévente ismétlődik meg a fejfájás. A cluster fejfájás okainak felderítését nehezíti, hogy ez egy viszonylag ritka betegség. A rohamok kiváltásában szerepe lehet az alkoholfogyasztásnak és a dohányzásnak is, sőt egyes ételek is hozzájárulhatnak a kialakulásához! Kezelésében látványos eredményt értek el oxigénnel.

Figyelem! Az agyonhajszolt férfiaknál nagyobb valószínűséggel fejlődik ki cluster fejfájás!

Érdemes tehát az ésszerű alkoholfogyasztás mellett olyan életmódot folytatni, ahol egészséges egyensúlyban van a munka, a mozgás és a pihenés!

Férfiak és nők fejfájásában talán csak a fájdalom érzése a közös, és az, hogy kamaszkor előtt a lányok körülbelül ugyanannyira fejfájósak, mint a fiúk. Mint láthattuk, a később kialakuló fejfájások háttérben egészen különböző okok és magyarázatok húzódnak meg.

A lényeg ugyanaz: a fájdalom okát ki kell deríteni, és nagy súlyt kell fektetni megelőzésre és fájdalomcsillapításra is. Ilyenkor jusson eszünkbe, hogy az hatékonyságában fejfájás esetén sem csalódunk!

Ibuprofen tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: Sajtóközlemény