Ezeket látta már?

Hideg vagy meleg frontra érzékeny a szervezete? Így derítheti ki!

fronthatas

Az időjárási frontok megterhelik a szervezetünket, elmondjuk, melyik fronthatás, milyen egészségügyi kockázatokkal jár, és azt is, mire érdemes figyelni!

Hidegfront után melegfront, aki frontérzékeny, tudja, hogy melyik, milyen panaszt hoz. Mozgásszervi panaszok, migrén, fejfájás a leggyakoribbak. Milyen hatással vannak ránk a különféle frontok az orvosmeteorológia szerint?

Egy új évszak beköszöntével – az átlagos 72-96 óra helyett – akár naponta követhetik egymást a különböző időjárási frontok. Ez pedig nemcsak nyugtalansággal, koncentrációzavarral, ingerlékenységgel járhat, hanem akár fájdalmas is lehet, hiszen az arra érzékenyeknél gyakran okoz migrént, ízületi betegeknél, gyomorfekélyeseknéla panaszok fokozódását. Mit tehetünk azért, hogy az időjárás változásai minél kevésbé viseljenek meg? Íme néhány jó tanács.

Fronthatás: mivel állunk szemben?

Az időjárást és a fronthatásokat ma már különböző mobilapplikációkkal, neten is nyomon követhetjük. Ha előre készülünk rá, a frontérzékenység jól kezelhető, ám ehhez lényeges, hogy tudjuk. mire vagyunk érzékenyek, s milyen tünetekre számíthatunk. Rendszeres panaszainkkal mindenképp forduljunk háziorvosunkhoz, aki segít kizárni egyéb betegségek lehetőségét, s megtalálni a megfelelő megoldást tüneteink enyhítésére.

Amikor hidegfront érkezik

A levegő hőmérséklete és a páratartalom csökken, ugyanakkor nő a légnyomás. A következő tünetek léphetnek fel: heves szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, nyugtalanság, alvászavarok. Erősödhetnek a reumatikus és a gyomorfekéllyel járó fájdalmak, gyakrabban jelentkezhetnek keringési problémák, asztmás és epilepsziás rohamok egyaránt.

Ha a melegfront közelít

A levegő hőmérséklete és a páratartalom emelkedik, a légnyomás csökken. Az orvosmeteorológia szerint már a front megérkezése előtt pár órával, számíthatnak bizonyos tünetek megjelenésére az erre érzékenyek. Ilyen lehet: a szaporább pulzusszám és légzés, fáradtság, esetleg ingerlékenység, migrénes fejfájás. Nőhet az infarktus veszélye, erősödhetnek az allergiás tünetek, a gyulladásra való hajlam, csökkenhet a vérnyomás, sőt depresszió és alvászavar is kísérheti. Fokozódhat a balesetveszély, hiszen figyelmünk csökken.

Kiket érint az időjárási front?

Jó tudni, hogy főként a túlhajszolt, gyengébb fizikumú emberek életét nehezíthetik meg a frontok. Érzékenyebbek lehetnek ugyanakkor az érrendszeri betegségben szenvedők, a kisgyermekek, az 50 év felettiek, a túlsúllyal vagy immunproblémákkal küzdők egyaránt.

Hogyan védekezzünk fronthatás esetén?

  • Pihenjünk!
  • Fontos még, hogy változatosan és egészségesen táplálkozzunk, fogyasszunk vitamindús étkeket, rendszeresen mozogjunk, illetve hagyjunk időt a regenerálódásra, feltöltődésre is.
  • Lehetőség szerint tartózkodjunk minél többet a szabadban, igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot.
  • Segíthetnek továbbá a káliumban és magnéziumban gazdag ételek például: banán, paradicsom, narancs, burgonya, búzakorpa stb.
  • Különböző gyógynövényekkel is támogathatjuk szervezetünket, ilyen lehet akár a levendula, a citromfű vagy a cickafarkfű is. Alkalmazásukhoz, és egyéni igényeinkhez érdemes fitoterapeuta tanácsát kérni.

Frontérzékenység szűrővizsgálat

A speciális időjárás-érzékenységi szűrővizsgálatok segítenek feltárni, hogy ki mennyire érzékeny az időjárási hatásokra, és hogy milyen mértékű a veszélyeztetettsége. Az erősebben érintettek részletes kivizsgálást is kérhetnek, amelynek során egyéni Meteo-Profilt is felállítanak a szakemberek. Utóbbira akár ingyenes lehetőség is van a meteoklinika.hu online kérdőívének kitöltésével. A Meteo-Profil alapján a klinika meteogyógyászai pontos, személyre szóló előrejelzéseket tudnak készíteni, és megfelelő egyéni gyógymódokat ajánlanak a panaszok megelőzésére és enyhítésére.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kínzó, lüktető fejfájás - így csillapíthatjuk

Forrás: EgészségKalauz