Ezeket látta már?

Kávéval - a stroke ellen

A Stroke című folyóirat márciusi száma arról számol be, hogy svéd kutatók szerint azoknál a nőknél, akik legalább napi egy kávét isznak, akár huszonöt százalékkal is csökkenhet a stroke kockázata. Azok a nők pedig, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét, lényegében nagyobb eséllyel vannak kitéve a stroke veszélyének.

Susanna Larsson, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója, a tanulmányt vezetője, így nyilatkozott: "A vizsgálataink – amely során 34 000-nél is több 49 és 83 év közötti nőt figyeltünk meg - azt mutatták, hogy a napi egy-öt kávét elfogyasztók 22-25 százalékkal kisebb eséllyel vannak kitéve a stroke veszélyének, összehasonlítva azokkal, akik egynél is kevesebbet isznak. Vagyis már egész kevés kávé is pozitív hatással lehet a szervezetre."

Kávéval - a stroke ellen

A megfigyelések eredményei akkor sem változtak, ha a kutatók egyéb tényezőket is figyelembe vettek, mint például a dohányzást, a testsúlyt, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást vagy az alkoholfogyasztást. Dr. Larry B. Goldstein, a Duke Egyetem Stroke Központjának igazgatója szerint azonban az ilyen jellegű tanulmányokkal az a gond, hogy túl sok tényezőt hagynak figyelmen kívül, ráadásul a megfigyelések csupán a svéd népességre szorítkoznak.

Ugyanakkor, a rendszeres kávéfogyasztás és a stroke kockázatának csökkenése közötti összefüggésről már tavaly beszámoltak brit kutatók az Amerikai Stroke Szövetség konferenciáján. Akkor a Cambridge Egyetem által végzett vizsgálat 23.000 férfi és nő bevonásával azt mutatta, hogy a kávéfogyasztók 27 százalékkal kisebb eséllyel kaptak stroke-ot. Korábban az Utrechti Orvosi Egyetem kutatói is megjelentettek egy online tanulmányt, amelyben több mint 37.000 hollandiai lakost figyeltek meg tizenhárom éven át, és ők is hasonló eredményekre jutottak.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához