Ezeket látta már?

Ezért fog jobban az agyunk nyáron

covid, agyi köd, memória, lelassult gondolkodás

Német kutatók rájöttek, hogy ha melegebb az időjárás, jobban működik az agyunk.

Az agyunk sokkal jobban működik nyáron és még kora ősszel is, mint a télen, sőt, vannak olyan agyi funkciók, amik különösen gyengébbek a hideg hónapokban.

Egy német kutatás szerint - habár az agy működését sok minden befolyásolja, mint például a fáradtság, az életkor, a fizikai aktivitás, stb. -, jelentős befolyása lehet az évszakoknak is az agy működésében. A fiatal korosztályban már ezt korábban is megfigyelték, most azonban az idős korosztályt vizsgálva is megállapították. Sőt, az is kiderült, hogy az idősek kevésbé tudnak alkalmazkodni a hideg időjárási viszonyokhoz, ami a memória működését illeti.

Andrew Lim és a Torontói Egyetem munkatársai összesen 3353 idős embert vizsgáltak - többek között biológiai tényezőket, az agy károsodásának mértékét, és a különböző kognitív teljesítményeket monitoroztak a kutatás során. Az eredmények egyértelműen arra mutattak, hogy télen gyengébb az agy teljesítménye. Sőt, még kora tavasszal is rosszabbak voltak az eredmények, mint például ősszel. Olyannyira csökkentek a képességek ebben az időszakban, mintha a résztvevők átlagosan 4,8 évet öregedtek volna az évszakok között. Csökkent a koncentrációs képesség, a rövid és a hosszú távú memória kapacitása, továbbá a munkaképesség is.

A téli és a kora tavaszi időszakban a demencia előjeleit is gyakrabban mutatták ki, és az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszó fehérjéket is nagyobb mennyiségben találtak a téli időszakban az agy-gerincvelő folyadékban.

Olvasson tovább! Ez az Alzheimer-kór 10 tipikus tünete

Mindebben a fény és a hőmérséklet is szerepet játszott, de ahhoz, hogy ezt egyértelműen kijelentsék a kutatók, még további vizsgálatok kellenek. Ha ez beigazolódik, akkor a fényterápia például az egyik lehetséges megoldás lehet a memória javítására.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a fiatalok újító javaslatai a függőségek, szenvedélybetegségek leküzdésére!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szenvedélybetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához