Stroke: ne gondolja, hogy az idősek betegsége, a fiatalok is érintettek!

#Stroke #stroke ellen #stroke-megelozese #koronavírus
2020.07.14.

A stroke-ra a legtöbben úgy gondolunk, mint az idősek betegsége, pedig a fiatalabb korosztályt sem kíméli.

A koronavírus járvány idején még inkább fontos, hogy foglalkozzunk az egészségünkkel és odafigyeljünk szervezetünk jelzéseire - különösen igaz ez a stroke-on átesettekre. Habár a megbetegedések száma jelenleg alacsony, és egyre több korlátozást oldanak fel, fontos, ez nem jelenti azt, hogy teljesen eltűnt a vírus. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha már átestünk egy stroke-on!

Egyre több fiatalt érint a stroke

A jelenlegi járványügyi helyzetben sem szabad az olyan megbetegedésekről elfeledkezni, mint például a stroke, ami világszerte a 3. [1] leggyakoribb halálok, hazánkban pedig a becslések szerint 40-50 ezer[2] embert érint évente. A nemzetközi adatok arra utalnak, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetében, vagy a stroke-on áteső embereknél nagyobb a szövődmények kockázata, ha megfertőződnek koronavírussal.[3] Ezért legyen szó stroke-ban érintett vagy egészséges emberről, nagyon fontos, hogy a hatályban lévő korlátozások betartása mellett, kiemelten foglalkozzunk az egészségünkkel is.

Számos tényező hozzájárulhat a stroke kialakulásához, ilyen például az előrehaladott kor, ennek ellenére a betegség egyre több fiatalt is érint. A betegség kialakulása összefüggésben állhat az életmóddal, valamint a nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód mind növelhetik a stroke esélyét. Az egészségügyi rizikófaktorok közé olyan betegségek tartoznak, mint például a cukorbetegség, a pitvarfibrilláció, az érelmeszesedés vagy a magas vérnyomás. A stroke-on átesett pitvarfibrilláló betegeknek sajnos nagy esélyük van arra, hogy ismét szélütést kapjanak, ezért is szükséges, hogy megfelelő véralvadásgátló terápiában részesüljenek. Szerencsére, a betegek számára már elérhetőek olyan szájon át szedhető készítmények, amelyek mellett nem szükséges gyakori laborvizsgálatokra járni és diétás megszorításokat alkalmazni.

Demencia és stroke: a magányosság nagyban növeli a kialakulás esélyét

Így őrizzük meg egészségünket a koronavírus járvány alatt

Annak érdekében, hogy megőrizzük az egészségünket a kialakult járványhelyzetben, elsődleges szempont, hogy az aktuális korlátozások betartásán kívül rendszeresen és alaposan mossunk kezet és az előírt helyeken viseljünk szájmaszkot. Folyamatosan kövessük az orvos által előírtakat és ügyeljünk a terápiák megfelelő betartására is. Amennyiben bármilyen panaszunk van, telefonon konzultáljunk orvosunkkal és ha gyógyszer kiváltásához receptre van szükségünk, használjuk ki az e-recept adta előnyöket. Természetesen, ha például a stroke tüneteit véli valaki felismerni magán, ne várjon arra, hogy elmúljanak a tünetek, hanem azonnal hívjon mentőt, mert ilyenkor az időtényező kulcsfontosságú a megfelelő kezelés érdekében!

Az adott betegségek kordában tartása mellett törekedni kell az egészséges életmódra is. Akinek lehetősége van rá, töltsön minél több időt a kertben, a szabadban. Iktassunk be minden nap 30-60 perces mozgásokat: ez lehet séta, kerékpározás, futás vagy otthoni torna. Szerencsére ma már a számtalan online, ingyenesen elérhető mozgásforma közül van lehetőségünk a számunkra legalkalmasabbat kiválasztani. A rendszeres mozgás nemcsak a testsúly gyarapodás ellen jó, hanem csökkentjük a mozgásszegény életmódnál megnövekedő trombózis-kialakulási kockázatot is.

A koronavírus miatt kialakult feszült időszak során sem szabad megfeledkezni a mentális egészségünkről. Azok, akik otthonról dolgoznak alakítsanak ki egy mindennapi rutint. A napi munka mellett valósítsunk meg olyan dolgokat, amiket már régóta tervezünk, mint például: kenyérsütés, rendrakás a kamrában, fotók rendezése, vagy új hobbi kipróbálása. Továbbá ne feledkezzünk meg a környezetünkben élő olyan személyekről sem, akiknek egyedül kell átvészelniük a járványt. Hetente többször hívjuk fel őket és szervezzünk online baráti találkozásokat.

Forrás:

[1] http://www.stroketars.hu/info.aspx?sp=32&web_id=

[2] https://www.doki.net/tarsasag/stroke/info.aspx?sp=55&web_id=

[3] https://www.heartandstroke.ca/articles/coronavirus-heart-disease-and-stroke

Forrás: EgészségKalauz