Ezeket látta már?

Ki segíthet otthon az agyvérzés után?

Szomszédokkal az agyvérzés ellen... A legújabb kutatások szerint nagyobb esélyük van az agyvérzés túlélésére azoknak az időseknek, akik szoros kapcsolatban vannak szomszédjaikkal.

A szakértők szomszédsági kohéziónak nevezik a jelenséget, amelynek lényege, hogy a szomszédság tagjai rendszeresen beszélnek egymással és baj esetén segítséget is kérhetnek egymástól. A szomszédsági kohézió megléte a mostani felmérések szerint 53 százalékkal növeli a túlélési esélyeket agyvérzés esetén.

Ki segíthet otthon az agyvérzés után?

"Ebből is látszik, mennyire fontosak a szociális kapcsolatok szomszédok esetében is, különösen időseknél - nyilatkozta Cari Jo Clark, a Minnesota Egyetem tanársegédje - A kohezív szomszédság potenciális előnyt jelent, ha az agyvérzés túlélési esélyeit nézzük, azonban úgy tűnik, ez a védő hatás csak a fehér idősekre jellemző, feketékre nem."

A kutatásban összesen 5789 idősebb chicagói férfi és nő vett részt. A vizsgálatok elején a résztvevőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük legközelebbi szociális kapcsolataikról - milyen a kapcsolatuk a szomszédaikkal, mennyire segítenének egymásnak baj esetén, mennyire számíthatnak szomszédaikra. A kutatók ezek alapján mindenkinek összeállítottak egy kohéziós értéket. A vizsgálatok szerint a szomszédság minden egyes kohéziós érték pontja után 53 százalékkal nőtt az agyvérzés túlélési esélye. A szomszédsági kohézió és a túlélési esély közötti kapcsolat más tényezők (szociális státusz, magas vérnyomás, dohányzás, mozgáshiány, cukorbetegség, elhízás) figyelembe vétele után is megmaradt.

Bár az agyvérzés előfordulását nem befolyásolja a jószomszédság, a túlélési esélyeket jelentősen növelheti, azonban csak fehér közösségek esetében. "Ennek legvalószínűbb oka az egészségügyi ellátás alacsonyabb színvonala, vagy a biztosítás hiánya. Ebben az esetben sajnos még a segítőkész szomszédok sem segíthetnek sokat" - nyilatkozta Scott C. Brown, a Miami Miller Orvosi Egyetem járványügyi és közegészségügyi segédprofesszora.

A kutatás részletes leírása a Stroke című szaklap április 14-ei számában olvasható.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához