Ezeket látta már?

Új adat a gyermekkori ágybavizelésről

Tanulmány a gyerekkori ágybavizelésről... A hat és tizenegy év közötti gyerekek átlagosan öt százaléka pisil be éjszaka, ám több mint kétszer nagyobb eséllyel a fiúk, mint a lányok - állapították meg a hongkongi Kínai Egyetem kutatói.

A Pediatrics című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányhoz 3000 lány és 3100 fiú szüleit kérték meg, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amelyben gyerekeik ágytisztaságára vonatkozó kérdések is szerepeltek. Az adatok értékelése szerint a fiúk hét százalékának, míg a lányok három százalékának lett nedves az ágya reggelre legalább egyszer a felmérést megelőző hónapban.

Új adat a gyermekkori ágybavizelésről

A szakemberek szerint a különbség oka, hogy a hólyag és az agy közötti megfelelő "vezérlés" lassabban érik be a fiúknál, mint a lányoknál. 15 éves korukra a gyerekek 99 százaléka maga mögött tudja a kellemetlenséggel járó panaszt.

Utóbbit a tanulmány eredménye is alátámasztja: míg a hatévesek 9 százalékát érintette az ágybavizelés, addig a 11 évesek között már csak két százalékos volt ennek aránya.

Forrás: MTI