Ezeket látta már?

Újabb eredmények a stroke megelőzésében

A pitvarfibrilláló betegek stroke rizikójától függetlenül megelőzhető a stroke - a RE-LY vizsgálat új alcsoport-elemzésének eredményei szerint. Az Amerikai Kardiológiai Kollégium 59. éves tudományos ülésén bemutatott adatok szerint, pitvarfibrilláló betegek esetében egy új véralvadásgátló gyógyszer a korábban alkalmazott készítményeknél nagyobb mértékben és a betegek stroke-rizikóprofiljától függetlenül csökkenti a stroke kockázatát.

Az eredmények az eddig lefolytatott legnagyobb szabású pitvarfibrillációs vizsgálat, a RE-LY tanulmány új alcsoportelemzésén alapulnak, amely a stroke és a szisztémás embolizáció gyakoriságát értékelte ezen szövődmények kialakulásának kockázata tükrében.

Napjainkban az emberek kb. 1 százaléka, 80 év felett pedig 10 százaléka szenved pitvarfibrillációban. A betegség következtében kialakuló fokozott vérrögképződési kockázat akár hétszeresére növelheti a stroke veszélyét, ezért ezeket a betegeket folyamatosan véralvadásgátlókkal kell kezelni.

Kommentár: dabigatran

A dabigatran a hírben említett "oralis" tehát szájon keresztül alkalmazható újabb keletű véralvádásgátló hatóanyag.

A tudományos elemzésen túl egy gyakorlatias észrevétel: minden szájon át, tehát tablettában, kapszulában stb. adható véralvadásgátló azért előnyösebb, mert beadása egyszerűbb, nem kell a betegnek állandóan "szúrnia" önmagát, és ezekkel a szerekkel is - megfelelő orvosi beállítást követően - jól egyensúlyban tartható a véralvadás, a rendszeres INR-érték és protrombin idő kontroll mellett.

A stroke-kockázat csökkentése pedig természetesen egy további előny lehet ez esetben is, és bármely más szív-érrendszerre ható gyógyszernél, ahol a kontrollált klinikai vizsgálatok alapján mindez igazolható.

(Dr. Székely G.)

A RE-LY tanulmány most nyilvánosságra hozott alcsoport-elemzése igazolta, hogy a vizsgált új orális véralvadásgátló szer - a betegek stroke-rizikójától függetlenül – csökkentette a stroke, a szisztémás embolizáció valamint a koponyaűri vérzések kialakulását. Mi több alacsony stroke-kockázatú betegek esetében az új terápia alkalmazásakor alacsonyabb volt a jelentős vérzéses szövődmények száma, mint a korábbi készítmények esetében.

A vizsgálat során alkalmazott CHADS2 pontszám a stroke rizikó megítélésére kifejlesztett validált eszköz, amelyet a szakszerű véralvadásgátló kezelés megválasztása érdekében fejlesztettek ki. A kockázat nagyságát elsősorban a szívelégtelenség (C), a magas vérnyomás (H), a kor (A) a diabétesz (D) és a korábban elszenvedett stroke-ok (S) száma határozza meg. A vizsgált véralvadásgátló gyógyszer a betegek stroke-kockázati profiljától függetlenül előnyösebbnek bizonyult más terápiánál a pitvarfibrillációhoz társuló stroke megelőzésében.

Az egészségügyi szakemberek és a betegek már régóta várnak egy olyan gyógyszerre, amivel a beteg stroke kockázatának mértékétől függetlenül megelőzhető a stroke. A RE-LY vizsgálat bebizonyította, hogy az új gyógyszer az alacsony-, a közepes- és a magas stroke kockázatú betegek esetében is eredményesebb más terápiához képest, sőt alacsony kockázatú betegeknél ritkábban okoz vérzést.

A pitvarfibrilláció következtében évente mintegy 3 millió ember szenved el stroke-ot szerte a világon, amely általában igen súlyos és rokkantsághoz vezet, a betegek fele pedig egy éven belül meg is hal.

Forrás: Well PR ügynökség