Ezeket látta már?

Vigyázat! Növényvédőszer-ártalom és a hiperaktivitás

Azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség alatt különböző növényvédő szerek hatásának volt kitéve, sokkal gyakrabban tapasztalható figyelemzavar a fejlődésük és felnövekedésük során, állítják amerikai kutatók. A foszfátot tartalmazó növényvédő szerek bizonyítottan hatással vannak az emberi agyra.

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói várandós édesanyákat vizsgáltak annak bizonyítására, hogy a terhes nők szervezete elraktározza a növényvédő szerekben található foszfátokat, majd azokat átadja a növekvő gyermeknek. Azoknak a nőknek, akiknek vizeletében a terhesség alatt több, növényvédő szerekből származó kémiai anyagot találtak, sokkal nagyobb számban születtek olyan gyerekeik, akiknél 5 éves korukra már tapasztalhatóak voltak a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, az ADHD tünetei.

Vigyázat! Növényvédőszer-ártalom és a hiperaktivitás

"Noha ennek a tanulmánynak az eredményei nem bizonyító erejűek, a megfigyeléseink alapján felvethető, hogy a születést megelőző fejlődés során a foszfáttartalmú növényvédő szerek hatásának kitett magzatok kisgyermekkori fejlődésük szakaszában a figyelemzavar jeleit mutatják." - állapította meg Amy Marks és munkatársai.

Az organo-foszfátokat eredetileg azzal a céllal fejlesztették ki, hogy a rovarok idegrendszerét az ingerületátvivő anyagokhoz (ún. neuro-transzmitterekhez) kémiailag hozzákötődve támadják meg. Az egyik ilyen hordozó az acetilkolin, melynek az emberi agy fejlődésében is jelentős szerepe van.

A kutatók olyan, a kaliforniai Salinas Valleyben élő mexikói nőket vizsgáltak, akik intenzív mezőgazdaságot folytató, vagyis műtrágyát nagy mennyiségben felhasználó területen élnek. Az anyáktól vett vizeletmintákban a növényvédő szerek jelenlétét, illetve az anyagcsere során keletkezett bomlástermékeit vizsgálták a terhesség folyamán, majd a későbbiekben a gyermekeiknél is elvégezték ezeket a vizsgálatokat. Marks és munkatársai tapasztalata szerint néhány tünet már 3 éves korban jelentkezett, de 5 éves korra ez a tendencia jelentősen megnövekedett.

Az anyai vizeletben kimutatható növényvédőszer-maradék mennyiségének tízszeres növekedése az ADHD kialakulásának esélyét 500%-kal növelte, kivált a fiúk esetében. Kisebb mértékű rizikónövekedést figyeltek meg azoknál a gyerekeknél, akiknek a vizeletében nem volt növényvédőszer-maradvány. Májusban egy másik szakértői csapat is megvizsgálta az alanyokat, és úgy találták, hogy legalább kétszeres azoknak a gyereknek az ADHD-kockázata, akiknek a vizeletében magas az organofoszfát-tartalom, azokhoz képest, akiknél ennek az anyagnak a jelenléte nem mutatható ki.

Legalább 40 olyan növényvédőszert tartanak nyilván az USA-ban melyek organofoszfátot tartalmaznak; közéjük tartozik a Malathion is. A kutatások kapcsolatot tételeznek fel a növényvédőszer-maradványok szervezetbe épülése és a Parkinson-kór, a gyógyíthatatlan

agykárosodást okozó betegség kialakulása között is.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához