Ezeket látta már?

45 év: az aranykor vége?

Számunkra vége - az egészségügyi aranykornak meg a kezdete? Ha valaki szembesül halandóságával, könnyebben felhagyhat az ivással és az egészségtelen étrenddel. Ez az a kor, amikor elhalványulnak a testmozgásra irányuló terveink, és derékbőségünk növekedésnek indul.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az emberek nem akarnak jó formában lenni, amikor elérik a negyvenöt éves kort. Sokak számára az ötödik évtized közepe egyfajta aranykor, amikor úgy próbálják meg lelassítani a könyörtelenül haladó időt, hogy a lehető legtöbb egészségügyi kockázatot kiiktatják.

45 év: az aranykor vége?

A Bioglan étrendkiegészítő gyártó megbízásából, több mint ötezer ember részvételével készített felmérésből az derült ki, hogy amikor ő maguk vagy családtagjaik egyre több betegséggel szembesülnek, az emberek több mint a harmada dönt úgy, hogy legfeljebb heti három egységre csökkenti alkoholfogyasztását. Hasonló arányuk kerülni kezdi a feldolgozott élelmiszereket, és több mint 80 százalékuk fogyasztja a javasolt napi ötszöri zöldség-gyümölcs adagot.

Ezen kívül ebben a korosztályban kilencven százalék nem dohányzik, szemben a 45 éven aluliakkal, akiknek csak háromnegyede nemdohányzó. Közel negyven százalék állította, hogy soha nem viszi túlzásba az evést vagy az ivást hétvégente, ami a fiatalabbak körében csupán minden hatodik emberre igaz.

A felmérésből az is kiderült, hogy a 45 éves életkor egészségügyi hanyatlással hozható összefüggésbe. Az ilyen korúak egyharmada számol be ízületi fájdalomról, minden ötödik magas vérnyomásban szenved, és tíz százalékukat légszomj kínozza.

A válaszok alapján ebben a korosztályban közel hatvan százalék értékelte át egészségügyi kilátásait valamilyen betegség elszenvedését követően, és negyven százalék valamelyik családtag betegsége után gondolkodott el egészségügyi helyzetén. Hasonló kiváltó tényezőként hat valamilyen orvosi vizsgálaton elért rossz eredmény, illetve nem túl hízelgő megjegyzések a külső megjelenésről.

A felmérésből az derült ki, hogy a 45 éven felüliek jobban aggódnak egészségük miatt, mint az 55 éven felüliek, ami arra utal, hogy utóbbiak a nyugdíjas kor közeledtével lazább felfogást vesznek fel, valószínűleg azért, mert jobban megcsontosodtak szokásaik, vagy úgy érzik, hogy megúszták a középkorra jellemző betegségeket.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához