65 feletti? Akkor ön is D-vitaminhiányos

#D-vitamin #D vitamin hiány #Időskor #táplálkozás
2019.05.27. Módosítva: 2019.05.27.

D-vitamin hiányban szenved kettőből egy 65 év feletti időskorú ember.

A Németországban végzett kutatásban kiderítették, hogy nem csak B12-vitamin hiányban szenved a legtöbb idős ember, hanem nagyon sokuk véréből a D-vitamin hiányzik.

2-ből 1 idős D-vitamin hiányban szenved

Németországban már 30 éve végeznek kutatást ez idősek körében, céljuk, hogy megvizsgálják az egészségre gyakorolt hatását az az életvitelnek, a környezetnek, az egyén genetikájának.

A kutatás során 1079 vérmintát elemeztek, melyeket 65-93 év közötti idősektől vettek le. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben tér el az elvárt értéktől a vizsgált vér D-vitamin, vas, B12-vitamin és folsav tartalma.

Az eredmény pedig elég tiszta képet mutat. 52 százalékuk bizony D-vitamin hiányban szenved, mivel a vérükben található vitaminmennyiség nem érte el az 50nmol/L szintet. 27 százalékuknál B12-vitamin hiányt fedeztek fel, míg 11 százalékuknál vashiány, 9 százalékuknál pedig folsav hiány volt kimutatható.

Mit lehet tenni a D-vitamin hiány ellen?

Az, hogy az idősek körében ilyen mértékű D-vitamin hiány mutatható ki, nagy probléma. Ennek a csoportnak szüksége van bővebb tájékoztatásra a tudatos táplálkozásról, a vitaminok és az ásványi anyagok fontosságáról.

Tudjon meg többet a D-vitamin hiány szövődményeiről!

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a vitaminokat nem feltétlenül tablettákkal kell pótolni, hanem inkább egészséges táplálkozással, ásványi anyagokban gazdag diétával.

forrás: helmholtz

Forrás: EgészségKalauz