Ezeket látta már?

A memóriazavar előre jelezheti az agyvérzést!

2011.04.12. Módosítva: 2015.11.04.

A memóriazavar jelezheti az agyvérzés kockázatát! Azok az emberek, akik memóriazavarokkal vagy más mentális teljesítménycsökkenéssel küzdenek, esélyesebbek az agyvérzésre. Az erről szóló tanulmányt április 9-én teszik majd közzé az Amerikai Neurológiai Akadémia 63. éves gyűlésén Honoluluban.

"Fontos közegészségügyi problémát jelent az agyvérzés megelőzésére módszert találni, illetve beazonosítani a veszélyeztetettek körét." – mondta el a tanulmány szerzője, Abraham J. Letter, a birminghami Alabama Egyetemtől. "Ez a tanulmány megmutatja, hogy tovább szűkíthető a kockázati csoport, ha a szűréshez hozzáadunk még egy-két egyszerű tesztet."

A memóriazavar előre jelezheti az agyvérzést!

A tanulmány során a kutatók teszteket adtak olyan 45 év felettieknek, akik még nem estek át agyvérzésen, majd 4,5 éven át évente két alkalommal telefonon felvették velük a kapcsolatot, hogy megtudják, elérte-e őket ez a betegség. A résztvevők átlagéletkora 67 év volt. 14 842 ember végezte el a verbális folyékonysági tesztet, mely az agy végrehajtó funkcióit vizsgálja; 17 851 fő pedig szófelidéző memóriatesztet. Ez a tanulmány részét képezte egy nagyobb munkának (Az agyvérzés geográfiai és faji eltéréseinek okai). A verbális folyékonysági tesztet elvégzők közül 123-an a memóriateszten résztvevők közül 129-en kaptak agyvérzést.

Akik a verbális teszten az utolsó 20 százalékban végeztek, 3,6-szor nagyobb eséllyel kaptak agyvérzést, mint azok, akik a felső 20 százalékban. A memóriateszt esetében ez az arány 3,5 volt. Az agyvérzés előfordulási arányának különbsége az utolsó és az első 20 százalék tagjai között 3,3 agyvérzéses eset volt per ezer fő per év. A különbség azután is megmaradt, hogy a kutatók rögzítették az életkor, az iskolázottság, a nemzetiségi hovatartozás és a lakóhely tényezőit.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához