Ezeket látta már?

Demencia – 5 korai tünet, melyeken könnyen átsiklik az ember

demencia korai tünet elesés bámulás hazugság

A demencia jeleit nem mindig könnyű észrevenni, hiszen eleinte ezek nem is tűnnek problémának.

A demencia egy olyan tünetegyüttes, amelynek hátterében bizonyos agyi elváltozások állnak. Az állapot befolyásolja a memóriát, a gondolkodást, a mindennapi tevékenységek végzését. Eleinte enyhe tüneteket mutat, ám idővel súlyosbodik. Főleg az idősebb korosztály tagjait érinti,viszont érdemes tudni, hogy nem lép fel minden esetben kötelező jelleggel, így nem tekinthető természetes állapotnak.

A demenciának fizikai, pszichológiai, társadalmi és gazdasági hatásai is vannak, és ez nemcsak a demenciában szenvedőkre vonatkozik, hanem a hozzátartózóikra, szeretteikre, gondozóikra is. A WHO szerint máig hiányzik az állapottal kapcsolatos tudatosság és megértés, ami megbélyegzést, valamint késői diagnózist és ellátási akadályokat eredményez.

Nem könnyű észrevenni

A demencia korai jeleit nem könnyű észrevenni, pedig igen fontos lenne időben megkezdeni a terápiát, hogy az állapot romlása lelassítható legyen.

Katherine Rankin PhD , a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Memória- és Öregedési Központjának neuropszichológusa szerint bár valóban könnyű átsiklani a korai tüneteken, ám, ha valaki szokásos viselkedésében vagy képességeiben bármilyen változás következik be, az aggodalomra adhat okot.

Lássuk, mi szerinte az 5 leggyakoribb ilyen jel!

Szarkazmus, hazugság

Rankin szerint a demenciában szenvedő emberek nehezebben veszik észre a szarkazmust. Ezen kívül arra sem jönnek rá, ha valaki hazudik – érdekesség, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők képesek rá.

Gyakori elesések

Az elesések bár nem ritkák az idősebbeknél, ám a kutatók szerint a demencia korai jele is lehet az, ha valaki gyakran zuhan a földre. A Frontiers in Neuroscience című folyóiratban 2021 októberében megjelent tanulmány szerint azok az idős emberek, akiknél később Alzheimer-kór alakult ki, a diagnózis felállítását megelőző években nagyobb valószínűséggel estek el, mint azok, akiknél nem alakul ki a betegség.

Az Everyday Health beszámolója szerint gyakran az emberek azért mennek az orvoshoz aggódva, mert elfelejtik, mi volt a múlt heti bevásárlólistájukon, de amikor a házastársuk azt mondja, hogy az elmúlt évben négyszer estek el, az a szakemberek szerint már komoly probléma jele lehet. Természetesen a rendszeres elesések egyéb gondokra is utalhatnak.

A törvény és a társadalmi normák figyelmen kívül hagyása

A demenciában szenvedőknek meggyűlhet a bajuk a törvénnyel, méghozzá úgy, hogy előtte szabálykövetőek voltak. Bolti lopáson kaphatják őket, sőt, betörhetnek valakinek a házába is. A Cortex című folyóirat szerint nem ritka az sem, hogy helytelen viselkedést tanúsíthatnak, figyelmen kívül hagyják a társadalmi normákat vagy szexuális megjegyzéseket tesznek. Mindezek igen figyelemfelhívó tünetek, sőt ez már a harmincas-negyvenes éveikben járókat is érintheti.

- Nyilvánvaló, hogy az ilyen viselkedést tanúsító emberek többsége nem demens. Ám, amikor egy korábban törvénytisztelő állampolgár lopni kezd, vagy más, a személyiségétől eltérő dolgokat tesz, akkor már fel kéne merülnie a demenciának.

Bámulás üres tekintettel

A demencia korai jele lehet az is, ha valaki sokat bámul, méghozzá furcsa, üres tekintettel. Az is előfordulhat, hogy nehezen olvasnak és kihagynak a sorokat. Az állapot ugyanis megváltoztathatja az emberek azon képességét, hogy normálisan mozgassák a szemüket. A demenciában szenvedő személy nem biztos, hogy tudatában van ennek, ám a körülötte lévőknek ez feltűnhet.

Tárgyak és avas, romlott ételek fogyasztása

Meglepő tünet lehet az, ha az illető nem élelmiszereket (tárgyakat), illetve romlott ételeket eszik. Ennek részben az az oka, hogy az illető elfelejti, mit kezdjen az előtte álló dolgokkal. A demenciában szenvedő személy megpróbálhat megenni például egy virágot az éttermi asztalról.

- Tudja, hogy azért van ott, hogy egyen, de nem tudja, mit keres ott a virág – mondja Rankin, ám más szakértők nem nagyon találtak még magyarázatot erre.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A demencia megelőzhető? Mit tehetünk az időskori elbutulás ellen? Itt a válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához