Ezeket látta már?

Az új teszt 9 évvel előre megjósolhatja a demenciát

demencia teszt megjósol tanulmány

A kutatók szerint hatalmas áttörést értek el, mivel az új teszt 80%-os pontossággal kilenc évvel előre megjósolhatja a demenciát, még a hivatalos diagnózis előtt.

A tudósok szerint az új módszer „hatalmas klinikai űrt pótolhat” azáltal, hogy azonosítja azokat az embereket, akiknél fennáll a demencia kockázata. Így elképzelhető, hogy őket már a tünetek fellépése előtt kezelni lehetne a jövőben.

A demencia oka

A demencia nem egy konkrét betegség, hanem egy tünetegyüttes, amelynek a hátterében minden agyi elváltozások állnak. Ennek során az agysejtek károsodnak, majd elhalnak, ami miatt azok nem képesek kommunikálni egymással. Ez pedig befolyásolhatja a gondolkodást, a viselkedést, az érzéseket, a memóriát - attól függően az agy melyik részét érinti a károsodás.

Ezt nézi a teszt

A brit Queen Mary University of London és az ausztrál Monash Egyetem csapata által kidolgozott módszer egy olyan neurobiológiai modellt foglal magában, amely funkcionális mágneses rezonancia képalkotással (fMRI) elemzi az agyat, pontosabban annak alapértelmezett módú hálózatát (DMN), mely akkor lép működésbe, amikor a szerv "tétlen" üzemmódban van - vagyis nem egy adott feladatra összpontosít. Ez az agynak azon része, amelyet a demencia és az Alzheimer-kór okozta károsodások érintenek, és kulcsszerepet játszik az agy különböző részei közti kapcsolatban.

A kutatók szerint ennek vizsgálata lényegesen jobb, mint jelenleg használt a memóriatesztek vagy az agyzsugorodás mérése.

80%-os pontossággal előre jelzi a demenciát az új teszt

A kutatók több mint 1100 önkéntest vizsgáltak és minden pácienshez hozzárendelték a demencia valószínűségének értékét az agyi kapcsolódási mintázat alapján. Az eredmények azt mutatták, hogy a modell pontosan megjósolta az állapot kialakulását 9 évvel a hivatalos diagnózis felállítása előtt, ráadásul több mint 80%-os pontossággal. Azokban az esetekben, amikor az önkénteseknél demencia alakult ki, a módszer azt is előre jelezte, hogy mikor kerül sor a demencia diagnózisára, két éven belül - írja a ScienceAlert.

- Annak előrejelzése, hogy a jövőben kit fog érinteni a demencia, igen fontos lesz az olyan kezelések kifejlesztéséhez, amelyek megakadályozhatják az agysejtek visszafordíthatatlan elvesztését, ami a demencia tüneteit okozza" - mondja Charles Marshall, a londoni Queen Mary Egyetem neurológusa.

- Bár egyre jobban képesek vagyunk észlelni azokat a fehérjéket az agyban, amelyek Alzheimer-kórt okozhatnak, azonban sokan akár évtizedekig is együtt élnek ezekkel fehérjékkel anélkül, hogy a demencia tünetei megjelennének.

A kutatók remélik, hogy az új teszt lehetővé teszi, hogy sokkal pontosabban meg tudják majd határozni azt, hogy valakinél valóban kialakul-e demencia, mely a jövőbeni kezeléseknek is új irányt adhat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A demencia megelőzhető? Mit tehetünk az időskori elbutulás ellen? Itt a válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához