Ezeket látta már?

Időskorban: most vigyázzunk - vagy már nem érdekes... ?

A százévesek tarsolyában biztos több bölcs, életre szóló tanács is lapul, de azt valószínűleg nem tudják megmondani, hogy lehet ennyi ideig élni.

A Yeshiva Egyetem Albert Einstein karának kutatói felfedezték, hogy sok nagyon idős, 95 év feletti ember akár az egészségtelen életmód reklámja is lehetne, mert dohányoznak, isznak, nem táplálkoznak megfelelően, elhízottak és a mozgást is hanyagolják. Az idősebbek sem viselkednek felelőtlenebbül, ezért a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy leginkább a génjeiknek köszönhetik hosszú életüket.

Időskorban: most vigyázzunk - vagy már nem érdekes... ?

De mielőtt bárki gátlástalanul kezdené magába tömni a fánkokat csak azért, mert a nénikéje épp betöltötte a 102. évét, jusson eszébe, hogy a genetika nem más, mint orosz rulett. Ami a nagynéninek nem árt, az unokaöccsét még nyugodtan megölheti idő előtt.

A kiválasztottak

A Journal of the American Geriatrics Society című folyóiratban megjelent tanulmány 477 askenázi zsidó életét követte nyomon. A 95-112 éves emberek az Einstein College Hosszú Élet Gén Projektjében vettek részt, melyből azt szeretnék kideríteni, egyesek miért élnek olyan sokáig. A kutatócsapatot Nir Barzilai vezette. Az idősek adatait összehasonlították az átlagnépességet reprezentáló csoport adataival, akik nagyjából ugyanakkor születtek, mint az idős résztvevők, csak azóta már meghaltak.

Barzilai elmondása szerint a még élő idősek meglehetősen hétköznapi életet éltek. Nem voltak vegetáriánusok, nem szedték marokszám a vitaminokat, nem törődtek különösebben az egészségükkel. A kontrollcsoportéhoz hasonló mértékben akadtak köztük elhízottak, dohányosok, sportolók. A betegségek, melyek végeztek a kontrollcsoport tagjaival (szívbetegség, rák, életmóddal összefüggő egyéb betegségek), elkerülték őket. Az egyik 107 éves nő már 90 éve dohányzott. "A génjeik megvédték őket" – mondta Barzilai.

Le a fánkokkal?!

Barzilai szerint helytelen figyelmen kívül hagyni az egészséges élettel kapcsolatos tanácsokat csak azért, mert a gének határozzák meg az élet hosszát. Bizonyítékok állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a helyes táplálkozás és a testmozgás az átlagember esetében is késleltetheti vagy megelőzheti a krónikus betegségek kialakulását. Az alkoholtól, dohányzástól és húsevéstől nagy mértékben tartózkodó hetednapos adventisták körében végzett kutatásokból kiderült, hogy szokásaik miatt átlag 10 évvel tovább élnek.

Azt is hozzá kell tenni, hogy akik most 100 évesek, olyan korban születtek, amikor az elhízás szinte ismeretlen fogalomnak számított, és minden napra jutott testmozgás, ha más nem, séta. A program célja beazonosítani azokat a géneket, melyek a hosszú életért felelősek, hogy a gyógyszerfejlesztések célpontjaivá ezek válhassanak. Például hiába kezelnek ki valakit a szívbetegségéből, végül jóval 90 éves kora előtt távozik egy másik betegség miatt. A jelenlegi terápiák nem hatnak az öregedés folyamatára.

"Az öregedés a legfőbb kockázati tényező" – mondta Barzilai. Ha a kutatók rájönnek, hogy mely gének lassítják az öregedés folyamatát és tartják távol a krónikus betegségeket, mindenkinek jobb esélye lesz elérni a 100 éves kort, és elég erősnek lenni ahhoz, hogy az összes gyertyát is elfújja a tortán.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához